Antena 3 CNN Actualitate Harta României din aur masiv este expusă în localtatea Brad

Harta României din aur masiv este expusă în localtatea Brad

Harta României din aur masiv este expusă în localtatea Brad
01 Dec 2007   •   15:15

În Brad se găseşte cea mai mare colecţie de piese din aur nativ din Europa. Alte forme spectaculoase sunt steagul dacilor, şopârlele din aur şi un cristal pentagonal, unic în lume. Colecţia are peste 1.300 de exponate din aur găsite în minele din ţară şi din toată lumea. Nici unul din exponate nu a fost prelucrat de vreun meşter aurar sau bijutier. Cei care doresc să le vadă mai au doar o lună la dispoziţie. Apoi muzeul va fi închis, timp de un an, pentru renovare.

Muzeul aurului din Brad a luat fiinţă în 1896 când un geolog neamţ a strâns câteva piese găsite în minele din zonă. Acestea au forme dintre cele mai variate, fără să fi fost prelucrate de mâna omului. Zona este recunoscută pentru zăcămintele de aur, exploatate de mii de ani. Formele de aur nativ pot fi asociate cu plante, animale şi oameni. Pe lângă exponatele din aur, există o bogată colecţie de minerale. Au venit să le vadă oameni din toată lumea. Angajaţii muzeului povestesc despre un geolog care a venit tocmai din Chile pentru a admira colecţia.

Exponatele sunt inestimabile, tocmai prin faptul că nu au fost niciodată prelucrate. Au fost aduse aşa cum le-au găsit minerii în adâncul pământului. Apogeul exploatărilor aurifere din Hunedoara a fost în anii 1937-1938 când România ocupa locul 2 în Europa, după Rusia. Acum însă nu mai există nici o mină în funcţiune în renumitul triunghi aurifer Brad - Băiţa - Săcărâmb. Toate s-au închis, iar minerii au fost disponibilizaţi. Şi asta în condiţiile în care specialiştii spun că există încă mari resurse aurifere în zonă.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close