Antena 3 CNN Actualitate Hitler în cultura mileniului III

Hitler în cultura mileniului III

<font color=red>Hitler </font>în cultura mileniului III
16 Apr 2008   •   19:33

Cel mai sângeros dictator al secolului XX şi unul dintre cei mai cruzi din istoria omenirii, Adolf Hitler, s-a născut la 20 aprilie 1889, la Braunau am Inn, Austria. Lider al Partidului Naţional Socialist German, cancelar al Germaniei din 1933, din 1934 devine conducător absolut, Führer, al Germaniei. Ajuns la putere în 1933 ca lider al mişcării naziste, Hitler a pregătit şi a declanşat cel de al Doilea Război Mondial şi este responsabil de moartea a milioane de oameni, în lagăre şi pe câmpul de luptă. Nu este clar şi, mai mult ca sigur, nu vom afla niciodată care este cauza devierilor şi urii rasiale care l-au împins la toate aceste crime împotriva umanităţii. Cert este că astăzi, Adolf Hitler rămâne un pretext actual pentru noi controverse naziste, dar ? culmea ? şi pentru acte culturale...



Un elev mediocru, Hitler încearcă să urmeze cursurile Academiei de Arte Frumoase, unde nu trece de examenul de admitere. În 1907, se mută la Viena unde, timp de şase ani, trăieşte o viaţă mizeră. Singura sa sursă de venit sunt nişte ilustrate cu clădiri din Viena, pe care le pictează şi le vinde în cafenele. Sătul de ?babilonia de rase?, în mai 1914 pleacă la München. După izbucnirea Primului Război Mondial, se înrolează în armata germană. Cu această ocazie, are timp să îşi schiţeze în minte doctrinele naţional-socialismului: anti-semitism feroce, o orientare rasistă asupra societăţii şi a valorilor ei întru gloria ?rasei ariene?, sau a ?purităţii rasei?, concepte preluate de la teoreticienii rasişti ai secolului al XIX-lea.

În 1919, Hitler se înscrie în Partidul Muncitoresc German, un partid mic care sprijină ultranaţionalismul, antisemitismul şi anticapitalismul ? un fond minunat pentru viitorul Führer. Talentul propagandistic şi oratoric îl propulsează în scurt timp în comitetul executiv al partidului. În 1920, alături de fondatorul Anton Drexler, făureşte programul politic şi schimbă denumirea formaţiunii în Partidul Muncitoresc Naţional-Socialist German. Rampa de lansare îl conduce pe Hitler la câştigarea alegerilor în 1932, cu o campanie condusă de Joseph Goebbels, cu concursul electoratului absent la urne. Cu avânt sporit, Hitler solicită direct funcţia de cancelar şi este numit, dar abia în 1933, după o lungă perioadă de frământări politice, un moment de instabilitate propice unui regim totalitar, bine speculat de Hitler.

După alegerile din 1930



Dictatura totalitară face paşi repezi, iar antisemitismul creşte în mintea colectivă a germanilor, cunoscută fiind puterea lui Hitler de a ?fermeca? şi coagula masele: ? Politica este o femeie. Cine nu înţelege psihologia feminină a maselor, a mulţimii, niciodată nu va obţine efectul necesar, întrebaţi-vă ce vrea femeia de la bărbat. Claritate, hotărâre, forţă, acţiune. Dacă vorbeşti cu ea cum trebuie, se va sacrifica cu mândrie?, spunea însuşi Führerul. Se foloseşte de ideologia ?rasei pure? în mod extremist pentru a-şi justifica hegemonia politică şi cruciadele barbare prin care terorizează şi extermină evrei, slavi, ţigani şi alte minorităţi rasiale, culminând cu holocaustul a milioane de oameni nevinovaţi. Adept al cultului nelimitat al forţei şi agresiunii, demagog şi mizantrop, el caută întotdeauna să trezească în auditoriu sentimente josnice - ură, dispreţ şi răzbunare. Ca să îşi asigure succesul, ia lecţii de mimică, hipnoză şi gesticulaţie. ?Spune o minciună suficient de tare şi suficient de mult şi lumea o va crede. Masele cred mai degrabă o minciună mare decât una mică!



Bolnav de sifilis ? unii spun că ar fi luat boala de la o prostituată evreică -, Hitler începe să creadă că este predestinat de Dumnezeu să cureţe lumea de tot ce nu ţine de ?rasa ariană? şi că intuiţia sa este infailibilă. Spre finalul războiului, nu pare să mai ţină seama de realitate. Este un cadavru ambulant, menţinut în viaţă doar cu ajutorul injecţiilor cu glucoză şi ?stimulante?, administrate de medicul personal, Theodor Morell (după unii, un şarlatan). Ascuns în bunkerul în care îşi va curma viaţa, bănuieşte că spionii i-au înlocuit cianura cu o substanţă inofensivă, pentru a-l împiedica să se sinucidă. Se pare că a testat cianura pe propriul său câine, ca să se poată sinucide liniştit alături de proaspăta soţie, Eva Braun.

Bunkerul lui Hitler ? construcţie. Animaţie 3D



Bunkerul astăzi



Dincolo de atrocităţi. Hitler, ?un om obişnuit?

În mass media contemporană, se vorbeşte despre Hitler în mod constant. Că este vorba despre noi dezvăluiri, atrocităţi ale Holocaustului, filme, sau pur şi simplu glume macabre, Führerul este prezent. Poate nu suficient însă, din moment ce un sfert dintre tinerii americani nu au auzit de el sau cred că SUA a luptat în cel de al II-lea Război Mondial împotriva Iranului şi Cubei... Sau pentru că, potrivit unui sondaj, 25% dintre germani consideră că nazismul ?a avut şi efecte pozitive?. Proporţia acestora creşte până la 37% în rândul persoanelor de peste 60 de ani. Este un semnal de alarmă pe care autorităţile germane, dar şi cele din lumea întreagă, nu trebuie să îl ignore, când pericolul neonazismului este încă viu.



În domeniul cultural, se pare că talentul Hitler cel respins la academia de arte este ?recompensat? în zilele noastre, prin vânzarea unor picturi în acuarelă şi schiţe care îi sunt atribuite. Suma plătită pentru aceste lucrări s-a ridicat la peste 220.000 $, de trei ori mai mult decât estimaseră oficialii casei de licitaţie din Marea Britanie. În ciuda suspiciunilor exprimate de specialişti cu privire la autenticitatea lucrărilor, cumpărătorii au plătit până la 20.000 $ pentru o acuarelă, de pildă. În 1983, o revistă germană a cumpărat cu 5 milioane $ un jurnal în 60 de volume atribuite lui Adolf Hitler, care s-au dovedit însă falsuri.



Biserica Preux-Au-Bois, by Adolf Hitler



Intrând într-o zonă mai amuzantă, dacă putem lega aşa ceva de un criminal, directorul unui muzeu al războiului din Norvegia, William Hakvaag, susţine că a descoperit nişte desene realizate de Führer în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în spatele unui tablou semnat ?A. Hitler?, cumpărat în urma unei licitaţii din Germania. Desenele conţin schiţe ale personajelor Disney din ?Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici?, semnate ?A.H.? şi din ?Pinocchio?, acestea nesemnate. Se pare că Hitler avea în posesie o copie a filmului de animaţie ?Albă ca Zăpada?, despre care credea că este ?cel mai bun film realizat vreodată?.



În aceeaşi notă amuzantă, a fost lansată vara trecută prima comedie germană despre Hitler. Pelicula, regizată de Dani Levy, încearcă să depăşească tabuuri pregnante în societatea germană, portretizându-l pe Hitler ca pe un ?fricos? abuzat în copilărie. Regizorul Dani Levy - evreu născut în Elveţia - spera ca filmul său să îl minimalizeze pe Hitler, într-o ţară în care glumele pe seama dictatorului sunt văzute ca imorale. El crede că ?este important ca Hitler să nu mai fie văzut ca un monstru de proporţii superumane?, iar acest lucru se poate realiza numai prin comedie.

Mein Führer, un om obişnuit



În spectrul comediilor despre Hitler, predecesorii lui Levy sunt Charlie Chaplin, cu ?The Great Dictator?, Mel Brooks cu neconvingătorul ?The Producers? şi Radu Mihăileanu, cu ?Train de Vie?.

Preşul Hitler

Anul trecut, la Tel Aviv a fost deschisă o expoziţie unică, dedicată milioanelor de oameni care şi-ar dori să îl calce pe Führer în picioare. Ei au avut această ocazie la prezentarea unui ?Hitler Rug?, o lucrare semnată de artistul israelian Boaz Arad, care vrea să demonstreze două lucruri: că Holocaustul a fost o lovitură cumplită dată poporului lui Israel, dar şi că moartea celor şase milioane de evrei în lagăre a fost speculată în folosul marilor puteri. ?Hitler Rug? vrea să ilustreze ce ar face un vânător de nazişti dacă ar captura vânatul suprem, liderul nazist.





Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close