Antena 3 Actualitate Hoții au prădat și au încercat să dea foc unei biserici din Dorohoi, ctitorită de Ștefan cel Mare

Hoții au prădat și au încercat să dea foc unei biserici din Dorohoi, ctitorită de Ștefan cel Mare

10 Dec 2017   •   17:02
Hoții au prădat și au încercat să dea foc unei biserici din Dorohoi, ctitorită de Ștefan cel Mare
Sursa foto: Foto: Marius Petrescu

O cruce de argint veche de 350 de ani a fost furată din biserica monument istoric "Sfântul Nicolae" din municipiul Dorohoi, judeţul Botoşani, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, protopopul de Dorohoi, Stelian Ciurciun, care este şi preot la această biserică. 

Potrivit acestuia, furtul s-a produs pe 7 decembrie, după ce hoţii au spart lăcaşul de cult ctitorit de Ştefan cel Mare, distrugând uşa de acces, care, şi ea, avea o vechime de peste 100 de ani, fiiind o replică a uşii originale. 

Crucea era confecţionată manual în 1668 şi cântărea 900 de grame, fiind unul dintre cele mai preţioase bunuri de patrimoniu din lăcaşul de cult. 

De asemenea, persoanele respective, încă neidentificate, au furat un potir de argint datând de la 1886. 

"După ce au furat, au încercat să dea foc. Au aprins un smoc de lumânări, însă minunea dumnezeiască a făcut ca biserica să nu ia foc. Pagubele sunt mari", a afirmat Stelian Ciurciun. 

Spargerea a fost sesizată pe 7 decembrie, când îngrijitorul bisericii a mers să pornească centrala termică. 

Preotul a sesizat Poliţia, care a demarat o anchetă în acest caz. 

"S-a întocmit un dosar penal în cadrul căruia facem cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt", a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Maria Carp.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close