Antena 3 CNN Actualitate În premieră. Conduși din umbră

În premieră. Conduși din umbră

În premieră. Conduși din umbră
de M.Z.    |    12 Mar 2017   •   19:13

Un război hibrid e la fel de periculos ca un război clasic, poate duce la instabilitatea, la ocuparea unui stat, la un număr mare de victime.

Armele pot apărea la sfârșit, până atunci el se duce cu vorba buna, manipulare si dezinformare.

Morala e că necontrolat, sau controlat cu scop precis, cuvantul poate deveni o armă, manevrand destine si ucigand la propriu și în masă. Pentru că această masa trebuia să poarte un nume, i s-a spus manipulare.

Manipulare exista de când lumea, iar în pofida aparențelor, omul nu s-a schimbat prea mult și continua sa vibreze la emoție.

Manipulatorii de profesie sau de conjunctură știu foarte bine ce fac. Deși suntem des manipulați, reacționăm cum trebuie, așa cum acea persoană are interesul.

Metodele de dezinformare și manipulare sunt simple și foloste din plin. Bogdan Ficeac studiază demult această artă. ”Episodul cu ”Dragă, Stolo!” a fost o bijuterie”, spune Bogdan Ficeac.

Adevărul că Stolojan nu face față campaniei nu a contat și a fost vândut într-o poveste lacrimogenă. Astfel, Băsescu a apărut ca un salvator.

În manipulare, nu contează decât prima informație. În acest caz, cum este aceea că Stolojan ar fi fost bolnav.

Tendința noastră naturală de a crede numai ce ne convine îi ajută mult pe manipulatori. Există și manuale care ajută la acest lucru.

Pe 7 aprilie 1992, aproape de România începe războiul din Bosnia - Herțegovina, în conflict fiind implicate trei etnii. Măcelul s-a încheiat trei ani mai târziu cu 100.000 morți și spargerea Iugoslaviei.

Ministrul bosniac de Externe a apelat la o firmă de PR. La sfârșit, și bosniacii, și croații, și iugoslavii s-a văzut că avuseseră lagăre și se făcuseră vinovați de crime. 

Reputația sârbilor a rămas pătată până azi.

Și George W. Bush a apelat la o firma de PR, din cauza războiului din Irak, care a durat șase ani. În final, Saddam Hussein a fost capturat și apoi executat. Misiune îndeplinită.

”S-a dovedit că Saddam Hussein nu avea arme de distrugere în masă”, a spus Bogdan Ficeac.

În spatele războiului irakian au stat două manipulări: că sunt date despre armele de distrugere în masă ale dictatorului. A doua a pornit de la înalți oficiali americani din serviciile secrete, armată. De fapt, informația nu fusese verificată, pentru că americanii au vrut să o creadă.

În final, Bush și-a dus la capăt cele două mandate. 

Revoluția din decembrie 1989 poate fi considerată studiu de caz pentru specialiștii în manipulare. S-a plecat de la principiu simplu. Se ia o masă de oameni, se bagă panică în ei și se lasă la macerat, până când mulțimea se va manifesta ca oile. 

S-a început prin anunțarea de mesaje alarmiste la tv: că ne-au invadat teroriștii, că apa e otrăvită, iar pentru public, informația a venit ca adevăr, mai ales că exista o singură sursă de informare, TVR.

Secta MISA condusă de Gregorian Bivolaru avea zeci de mii de adepți, unii cu carieră solidă și oameni inteligenți. 

Spălarea creierului în interiorul unei secte are o explicație științifică: tu te consideri o întruparea a spiritului.

Dar acest mecanism nu e valabil doar pentru secte, ci și de la individ la individ.

De câțiva ani, lumea se reașează și se duce o luptă crâncenă între marile puteri ale planetei. Până și NATIO a recunoscut că trebuie să se pregăteasca mai bine pentru acest război hibrid.

Încă timid, sintagma ”război hibrid” se leagă și de România, pentru că suntem foarte vulnerabili.

”Nemaiavând capital românesc, dispare și forța de muncă, dezechilibrul se accentuează, iar lucrul acesta nu preocupa pe nimeni”, spune analistul politic Bogdan Chirieac.

Urmările ar putea fi dramatice: ”1 Decembrie 1918 e o dată pe care eu o privesc cu multă îngrijorare, pentru că România e o țară instabilă”, a mai atenționat analistul politic.

×
Subiecte în articol: manipulare In premiera
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close