Antena 3 CNN Actualitate În Premieră: Spioni de diamant - Cum a fost distrusă cea mai profitabilă afacere de spionaj a Securităţii

În Premieră: Spioni de diamant - Cum a fost distrusă cea mai profitabilă afacere de spionaj a Securităţii

În Premieră: Spioni de diamant - Cum a fost distrusă cea mai profitabilă afacere de spionaj a Securităţii
04 Mai 2014   •   21:55

Pe vremuri, Serviciul de Informaţii al României nu se ocupa doar de ascultarea de telefoane ca să le ofere procurorilor muniţie pentru dosare. Avea pe atunci un departament de spionaj foarte bun, comparabl cu cel din Israel sau SUA.

Misiunile agenţilor secreţi ai României sunt legendare, cum a fost cea în care spionii noştri au spart codurile NATO, silind organizaţia să se reformeze. Sau când au reuşit să fure din Occident tehnica de fabricare a diamentalor sintetice.

Odată cu moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, România venea cu o nouă ambiție. Nicolae Ceaușescu voia să transforme țara într-unul dintre cele mai importante centre industriale. Dar pentru asta avea nevoie de o operațiune strict secretă.

Dacia 1100 a fost rezultatul fugii după secretele altora. Ceaușescu l-a însărcinat pe generalul Pacepa să găsească un automobil care să devină mândria națională. A fost primul mare succes al spionajului economic, serviciu care avea să devină o piesă de bază în angrenajul lui Ceaușescu.

”Personal Ceaușescu a trasat sarcină organelor de spionaj să vadă cum putem intra în posesia tehnilogiei” povestește un fost agent. Operațiunea ”Steaua” viza producerea diamantelor, iar agenții români au reușit să obțină informații secrete din Suedia. Operaținunea a durat doi ani, la finalul cărora presele pentru producție au fost aduse în România, pe bucăți. Apoi a fost adus și suedezul trădător, care primise numele de cod ”Cap pătrat”.

”Steaua” a fost una dintre cele mai mari și mai rapide operațiuni ale fostei Securități. A fost o adevărată performanță să aducă în țară documentația și tehnologia.

Diamantele artificiale au ajutat la plata datoriei externe, sau au finanțat investiții. În decembrie 1989 paza uzinei a rămas în sarcina armatei. Însă până să ajungă militarii, uzina fusese lăsată de izbeliște. Angajații fabricii nu au părăsit-o în acele zile.

După Revoluție, uzina a falimentat, deși a fost o afacere românească extrem de profitabilă. Rami Dacia, așa cum s-a numit, a ajuns înglodată în datorii. Românii au refuzat să o vândă, deși au existat destule oferte.

Aşa a luat fiinţă, la Bucureşti, o uzină ultra secretă care producea diamante de o calitate excepţională. Însă, în 2006, au venit băieţii deştepţi şi au distrus această mină preţioasă ca să pună mâna pe teren.

Urmăreşte povestea operaţiunii, a fabricii secrete de diamante sintetice şi a escrocheriei care a dus la distrugerea celei mai profitabile afaceri de spionaj a securităţii, într-un material marca În premieră, cu Carmen Avram.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close