Antena 3 CNN Actualitate Inedit Misterul mănăstirii care veghează Clujul de o mie de ani

Misterul mănăstirii care veghează Clujul de o mie de ani

Misterul mănăstirii care veghează Clujul de o mie de ani
Sursa foto: sursa foto: Historia.ro
28 Feb 2017   •   10:02

Una dintre cele mai vechi clădiri ale Clujului, a cărui dată de naştere se bănuieşte a fi undeva în a doua jumătate a secolului al XI-lea, este Biserica Calvaria. Lăcaşul e un simbol al celui mai mare cartier al oraşului. A fost o mănăstire benedictină despre care se zice că ar fi fost întemeiată de primul rege al Ungariei.

Numele cartierului Mănăştur, cel mai mare al Clujului, vine de la biserica de acolo, Calvaria, care, în Evul Mediu, era mănăstire benedictină.

Biserica Calvaria a ajuns în secolul al XVI-lea biserică catolică, apoi iezuită. Prin 1923 a fost dată în chirie, pentru 1 leu, de romano-catolici către greco-catolici. După Al Doilea Război Mondial, când toate bunurile greco-catolicilor au fost confiscate, Calvaria a ajuns biserică ortodoxă pentru aproape jumătate de secol.

În 1994 a fost retrocedată romano-catolicilor, cărora aparţine şi azi. Biserica are hramul Fecioarei Maria. Istoricii spun că, după episcopia de la Alba Iulia, această mănăstire a fost cea mai importantă instituţie bisericească medievală din Transilvania, iar trecutul cartierului clujean fiind legat de trecutul mănăstirii. Numele cartierului Mănăştur are la origine termenul maghiar de monostor, care înseamnă mănăstire. Sunt dovezi care atestă clar că abaţia benedictină exista în jurul anului 1.100.

Continuarea, pe Historia.ro.

×
Subiecte în articol: Cluj Napoca
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close