Antena 3 CNN Actualitate Inedit Omenirea a intrat astăzi în anul 1403 după calendarul Nowruz. Cine sunt cei care sărbătoresc

Omenirea a intrat astăzi în anul 1403 după calendarul Nowruz. Cine sunt cei care sărbătoresc

De astăzi omenirea a intrat în anul 1403, potrivit calendarului Nowruz. Noul an este sărbătorit de sute de milioane de oameni.

Omenirea a intrat astăzi în anul 1403 după calendarul Nowruz. Cine sunt cei care sărbătoresc
Sursa foto: Gettyimages
de Georgiana Adam    |    20 Mar 2024   •   23:20

Astăzi a început noul an al calendarului persan, cunoscut sub numele de Nowruz. Omenirea a intrat în anul 1403 și este sărbătorit în diverse zone din Orientul Mijlociu și Asia. Această sărbătoare marchează începutul primăverii și este plină de simboluri legate de renaștere și ciclul naturii, fiind una dintre cele mai vechi tradiții, legată de religia zoroastriană.

Nowruz este sărbătorit în special în țări precum Iran, Afganistan, Kurdistan, dar și în alte țări cum ar fi Azerbaidjan, Albania, Bosnia, Georgia, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Kârgâzstan, Kazahstan și Pakistan. Anual, aproximativ 300 de milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc acest eveniment.

Pregătirile pentru Nowruz încep cu aproximativ zece zile înainte, odată cu o curățare profundă a casei, simbol al purificării și reînnoirii. Este obișnuit ca oamenii să cumpere și să poarte haine noi în această perioadă. În Iran, sărbătoarea începe cu Chaharshanbe Suri, o tradiție care implică aprinderea unor mici focuri pe stradă și săritul peste ele în timp ce se recită anumite formule simbolice.

O altă tradiție esențială este pregătirea unui tabel numit Haft sin, care conține șapte elemente alegorice, fiecare cu un nume care începe cu litera "S" în persană. Acest tabel este o reprezentare simbolică a diferitelor aspecte ale vieții și renașterii și include elemente precum sabzeh (germeni de grâu sau de linte), da B (măr), somaq (sumac), senjed (măsline sălbatice), samanu (desert ca budinca), serkeh (oțet) și sir (usturoi).

Sărbătorile Nowruz durează treisprezece zile, în care rudele și prietenii fac schimb de vizite, iar membrii mai tineri ai familiilor primesc bani cadou. Ziua a treisprezecea, numită Sizdah bedar, este tradițional sărbătorită printr-un picnic în aer liber, care marchează încheierea perioadei de sărbătoare.

Tradiția Nowruz este considerată parte a patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, reflectând importanța și frumusețea acestei sărbători în cadrul comunităților care o sărbătoresc, potrivit timesofindia.indiatimes.com.

×
Subiecte în articol: calendar nowruz anul nou
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close