Antena 3 CNN Actualitate Inundaţii şi viituri de proporţii în ţară. Drumuri distruse, apă în case şi oameni scoşi pe braţe de pompieri

Inundaţii şi viituri de proporţii în ţară. Drumuri distruse, apă în case şi oameni scoşi pe braţe de pompieri

Au fost inundaţii de proporţii în mai multe judeţe din ţară. Meteorologii au emis 14 coduri roşii de vreme rea cu vijelii puternice, grindină şi ploi abundente, iar imaginile dezastrului vorbesc de la sine.

Inundaţii şi viituri de proporţii în ţară. Drumuri distruse, apă în case şi oameni scoşi pe braţe de pompieri
de Georgiana Adam    |    20 Iul 2021   •   08:28

Inundații de proporții s-au produs, marți dimineață, şi la Bușteni. În urma precipitațiilor abundente, s-au format viituri care au adus aluviuni pe străzi. 

DN 1 era blocat total la ora 6.30, iar traficul era deviat prin zona Zamora, a anunțat IPJ Prahova. 

Viitură la Buşteni, mai multe case au fost inundate, apa a pătruns și într-un supermarket

De asemenea, mai multe case au fost inundate, iar apa a pătruns și într-un supermarket din zonă.

Potrivit ISU Prahova, 30 de locuințe au fost inundate. La faţa locului au fost mobilizate două autospeciale de stingere, două motopompe și un echipaj de prim-ajutor.

În Mureş, zeci de case au fost inundate, iar oamenii au fost avertizaţi printr-un mesaj Ro-Alert să se adăpostească din calea apelor. 

În Caraş, o ploaie torenţială a distrus zeci de gospodării. La fel şi în Neamţ, unde mai multe maşini în care se aflau şi copii au rămas izolate din cauza unei viituri. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Viitură la Ocoliş, după inundaţiile de zilele trecute

Probleme au fost şi în localitatea Ocoliş, unde o viitură puternică a distrus drumurile din localitate şi a intrat în casele oamenilor.

Primarul de acolo, Alin Juncan, a spus că tot ce au reparat în ultimele zile, după inundaţii, s-a distrus din nou, în urma viiturii de marţi dimineaţă.

Oamenii din Sohodol (Alba) au fost scoşi pe braţe din case de pompieri, după ce apa a depăşit un metru

Localitatea Sohodol din Alba, cel mai afectat judeţ de până acum, acolo unde oamenii au fost scoşi pe braţe din locuinţe de pompierii chemaţi, după ce apa a depăşit un metru. 

Primarul a promis că va aduce containere pentru oamenii rămaşi fără casă, însă, la trei zile după dezastru, nu au primit nimic. Ba mai mult, apa potabilă au primit de la comunele învecinate sau Crucea Roşie, nicidecum de la autorităţile locale. 

La Păşteşti, o femeie şi doi copii au fost evacuaţi din casă, unde nivelul apei era de aproape un metru.

De asemenea, în comuna Bistra, traficul a fost blocat pe DN 75 din cauza apei care a ajuns pe carosabil şi pe DN 74 din cauza unui copac căzut. De asemenea, pompierii au fost chemați să intervină în zeci de situații în ultimele 24 de ore.

În plus, pericolul nu a trecut, avertizează meteorologii. În următoarele ore, codul portocaliu de inundaţii vizează 28 de judeţe din ţară. 

Urmează încă două zile cu ploi şi vijelii

Sunt aşteptate cantităţi de apă care vor depăşi 70 de litri pe metru pătrat.  

Până miercuri vor fi în vigoare alerte meteo de ploi, grindină și vijelii. Cea mai mare parte a țării este vizată de instabilitate atmosferică care va fi mai puternică în nord, nord-est, centru și în sud-est, precum și în zona de munte. 

De asemenea, hidrologii se aşteaptă la scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

×
Subiecte în articol: inundatii mures Caraș Alba Sohodol busteni viituri
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close