Antena 3 CNN Actualitate Ionel Dancă explică măsurile de sprijin pentru economie anunțate de Guvernul Orban

Ionel Dancă explică măsurile de sprijin pentru economie anunțate de Guvernul Orban

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a făcut noi precizări referitoare la măsurile de sprijin pentru angajații și companiile afectate de criza de coronavirus.

Ionel Dancă explică măsurile de sprijin pentru economie anunțate de Guvernul Orban
19 Mar 2020   •   22:44

"Premierul a adoptat într-o ședință-maraton aseară mai multe măsuri de sprijin pentru sectoarele economice afectate în mod direct de criza de coronavirus. Care e abordarea Guvernului în această perioadă? Avem, pe de o parte, domenii economice direct afectate de criza de coronavirus și pentru acestea am venit cu măsuri de sprijin.

-Șomajul tehnic pentru angajații care sunt disponibilizați în această perioadă. Mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie pentru cei care sunt disponibilizați. Ne așteptăm să fie până la un milion de salariați disponibilizați ca urmare a efectelor negative a epidemiei de coronavirus.

-Avem facilitatea zilelor libere pentru părinți, o facilitate pe care ne-am asumat să o aplicăm și în acest sens vom deconta plata concediilor pentru părinții care stau cu copiii în îngrijire, ca urmare a suspendării cursurilor școlare. Vorbim de părinți care vor beneficia de 75% din salariul mediu brut pe economie pentru o zi lucrătoare. Această facilitate nu se aplică pentru părinți, dacă unul dintre aceștia beneficiază deja de diverse forme de sprijin sau de asistență socială din bugetul asigurărilor sociale de stat.

-Avem câteva excepții importante. Sunt câteva sectoare economice care trebuie să funcționeze pentru a asigura o activitate normală în economie. Vorbim de sectorul energetic, de utilități, de comerț alimentar, siguranța națională și sistemul sanitar. Pentru aceste sectoare această facilitate se aplică doar cu acordul angajatorului. Cei care nu pot beneficia de această facilitate, beneficiază de un spor la salariu, în măsura posibilităților, care să acopere această constrângere.

-Venim cu măsuri de sprijin pentru cei care vor face eforturi pentru a-și continua activitatea. Vom amâna la plată, vorbim de impozite și taxe pentru proprietare, pe clădiri, pe mijloacele de transport, care vor fi amânate de la 31 martie până la 30 iunie. Suspendăm tot ce înseamnă propriri, executări silite din partea statului, cu excepția celor care sunt stabilite prin hotărâri judecătorești în cauze penale.

-Pentru întreprinderile mici și mijlocii, am introdus facilitatea de amânare la plată a cheltuielilor cu utilitățile și plata chiriei", a explicat Ionel Dancă printr-un video postat pe pagina sa de Facebook.

×
Subiecte în articol: Ionel Dancă
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close