Antena 3 CNN Actualitate Iuliana Pâslaru, medicul de la sat care are grijă de 3.000 de suflete, în Florești-Stoenești

Iuliana Pâslaru, medicul de la sat care are grijă de 3.000 de suflete, în Florești-Stoenești

Să fii medic la sat înseamnă să-ţi începi programul la 7 dimineaţa şi să nu ştii când să-l termini. Pacienţii fac rând la cabient, iar când consultaţiile se termintă, urmează vizitele la domiciliu. Muncă multă – bani puţini.

Iuliana Pâslaru, medicul de la sat care are grijă de 3.000 de suflete, în Florești-Stoenești
de Cristi Popovici    |    08 Noi 2020   •   19:51

Cetăţeanul C vă arată cum arată o zi din viaţa unui medic din mediul rural, expus cel mai mult infectării cu virusul Covid, în cadrul unui nou episod din campania România boală lungă.

Suntem în Giurgiu, în comuna Floreşti-Stoeneşti. Iuliana Pâslaru este medicul care are grijă de aproape 3.000 de pacienţi. Şi vine în fiecare zi de la Bucureşti, ca să facă asta. Îşi începe dimineaţa cu bolnavii care nu se pot deplasa la cabinet. 

Ajutată de o asistenta, doctoriţa începe consultaţia la domiciliu. Bătrâna se apropie de 90 de ani, iar bolile vârstei îşi spun cuvântul. Reumatismul o chinuie acum. Ceva ce se rezolvă cu o injecţie şi un tratament cu pastille.

Înainte să ajungă la cabinet, medicul opreşte şi acasă la o tânără mamă, în vârstă de doar 18 ani. Îi face un mic instructaj, pentru că fata abia acum învaţă să aibă grijă de bebeluş.

Micuţul a luat prea puţin în greutate, iar medicul este îngrijorat. Mai ales că familia reprezintă un caz social. Cum sunt multe la sat.

Iuliana Pâslaru este medic în comuna Stoeneşti-Floreşti de mai bine de 10 ani. Înaintea ei nu era nimeni aici, iar oamenii mergeau câţiva kilometri la dispensar, într-o comună vecină.

Sunt doar doi medici la toată suflarea – peste 6 mii de oameni, în timp ce necesarul ar fi de 5. Lesne de înţeles că pacienţii fac rând la uşa cabinetului.

Tânăra din imagini este suspectă de infecţie cu COVID. De câteva zile nu se simte bine şi a venit la un control.

În lupta cu pandemia, medicii de familie au devenit extrem de importanţi. Ei trebuie să urmărească evoluţia fiecarui pacient suspect de COVID şi îi vor asista pe cei cu forme uşoare, care se tratează acasă.

Cabinetul este dezinfectat şi se trece la următorii pacienţi. Această femeie este un caz cu adevărat deosebit. A fost salvată de la moarte de soţul ei, care i-a donat un rinichi.

La ţară, doctorul nu este doar un absolvent de medicină, cu halat alb şi reţete la îndemână. El este parte din familie. Iuliana Pâslaru a aflat asta când nu a mai putut să plătească chiria la dispensarul vechi şi voia să plece din sat. Atunci, câţiva localnici au făcut ce puţini dintre noi ar face. I-au dat gratuit o casă, doar ca medicul să nu-i părăsească.

"S-au simțit vitregiți de soartă tot timpul că în satul lor nu e niciun medic de familie. Am fost adoptată aici și sunt foarte mândri. Nu plătesc chirie, dar îmi plătesc utilitățile.

Condițiile sunt impropri să lucrezi în România. Mi-am ales departe de oraș pentru că medicul de familie acolo e tratat ca un secretar. Nu și la sat. Aici, provocările sunt altele", a declarat Iuliana Pâslaru.

Acelaşi medic a acceptat să trateze şi pacienţii din Malu Spart, sat care aparţine de Bolintin Vale. Fostul doctor a ieşit la pensie şi nu avea cine să vină. Cabinetul primit de la primărie este însă într-o clădire veche, cu o instalaţie electrică improvizată şi o toaletă unde nu se poate intra.

Condiţiile în care lucrează majoritatea medicilor în mediul rural reprezintă principalul motiv pentru care pleacă în fiecare an cu sutele din România, pentru a profesa în străinătate. 

Cei rămaşi sunt adevăraţi eroi. Iuliana Pâslaru este unul din ei.

×
Subiecte în articol: România Cetățeanul C
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close