Antena 3 CNN Actualitate Justiție Academicianul Alexandru Bogdan, trimis în judecată într-un dosar cu un prejudiciu de peste 3,7 milioane de euro

Academicianul Alexandru Bogdan, trimis în judecată într-un dosar cu un prejudiciu de peste 3,7 milioane de euro

Academicianul Alexandru Bogdan, trimis în judecată într-un dosar cu un prejudiciu de peste 3,7 milioane de euro
19 Mai 2016   •   11:36

Alexandru Bogdan, președinte executiv al Fundației Patrimoniu din cadrul Academiei Române la data faptelor, a fost trimis în judecată de DNA, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 3,7 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi Agerpres, Alexandru Bogdan este acuzat de săvârșirea infracțiunii de "folosire a influenței ori autorității, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată".

"Inculpatul Alexandru Bogdan, în calitate de președinte executiv al Fundației Patrimoniu, cu încălcarea prevederilor legale și a celor prevăzute în statutul organizației, și-a exercitat atribuțiile de administrare și gestionare a bunurilor imobile (în principal terenuri agricole și silvice) ce aparțin Academiei Române, în scopul de a-i favoriza pe colaboratorii entității pe care o conducea, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale. Concret, în perioada 2007-2009, cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, între Fundația Patrimoniu și mai multe societăți comerciale au fost încheiate contracte și acte adiționale privind arendarea și concesiunea de terenuri ce aparțineau instituției respective", se arată în comunicatul citat.

Procurorii apreciază că exercitarea autorității de către Alexandru Bogdan s-a făcut cu rea-credință și cu intenția directă de favorizare a partenerilor, ceea ce a avut ca rezultat păgubirea Academiei Române. Aceste aspecte reies, potrivit DNA, din "caracterul vădit păgubitor al clauzelor contractuale și lipsa oricăror prevederi care să protejeze efectiv și în concret interesele ale Academiei Române".

Prejudiciul produs în dauna Academiei Române a fost stabilit la suma de 3.757.860 de euro.

"Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea inculpatului Bogdan Alexandru, până la concurența sumei de 3.757.860 euro, reprezentând valoarea prejudiciului", se mai precizează în comunicatul DNA.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

×
Subiecte în articol: judecata DNA prejudiciu
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close