Antena 3 CNN Actualitate Justiție Decizie ICCJ: Primăria din Târgu Secuiesc a discriminat românii care nu știu limba maghiară

Decizie ICCJ: Primăria din Târgu Secuiesc a discriminat românii care nu știu limba maghiară

Instanţa a decis că primăria din Târgu Secuiesc a discriminat românii care nu știu limba maghiară, în cadrul unui eveniment organizat de administrația locală.

de Alexandra Cojoianu    |    27 Ian 2023   •   15:04

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia primăriei din Târgu Secuiesc faţă de amenda de 2000 de lei dată de Consiliul Discriminării.

Totul a pornit de la o postare a primăriei pe pagina de Facebook, unde a fost promovat un eveniment public.

Târgul de produse tradiţionale s-a ţinut doar în limba maghiară, aşa că românii care nu ştiu limba au fost discriminaţi.

Dan Tănase, deputat al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a declarat într-un interviu la Antena 3 CNN că " românii din Harghita şi Covasna sunt supuşi unui proces violent de epurare etnică".

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: PSD respinge cu fermitate orice fel de abuz, discriminare sau comportament extremist

"Da, aşa este, în calitate de preşedinte al asociaţiei civice pentru demnitate în Europa am sesizat în martie 2019 un nou caz de disciminare pe criterii etnice a românilor.

CNCD mi-a dat dreptate, întradevăr a constatat că primăria din Târgul Secuiesc este condusă de un domn de la UDMR a comis o faptă de descriminare pe criterii critice a românilor şi a amendat primăria cu 2000 de lei. (...)

Acest caz este unul dintre zecile de cazuri pe care le-am identificat în cei 15 ani de când mă ocup în mod sistematic de acest caz, iar cele peste 70 de cazuri pe care am reuşit să le produc în faţa CNCD-ului, instanţele de judecată dovedesc faptul că românii din Harghita şi Covasna sunt supuşi unui proces violent de epurare etnică orchestrat de instituţii publice ale statului român condus de UDMR", a transmis Dan Tănasă.

Poziţia primarului din Târgu Secuiesc, Tibor Bokor

"Nu amenda de 2000 de lei este ofensatoare, ci 'justiția' nedreaptă. Decizia Curții Supreme este de neînțeles pentru mine, deoarece nu a existat nicio discriminare. Știrea publicată pe site-ul Primăriei în data de 5 februarie 2019, potrivit căreia târgul de produse tradiționale din februarie ar fi fost anulat, a fost scrisă și în limba română.

Cu toate acestea, nu am de ales decât să plătesc amenda de 2000 de lei. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este condus de un om maghiar. Deci, ce putem aștepta de la ceilalți?", a susţinut Tibor Bokor pe pagina oficială de Facebook a Primăriei.

?? / ?? ↓ Bokor Tibor polgármester álláspontja: „Nem a 2000 lejes bírság a bántó, hanem az igazságtalan...

Publicată de Kézdivásárhely Önkormányzata/Primăria Târgu Secuiesc pe Joi, 26 ianuarie 2023

×
Subiecte în articol: ICCJ Târgu Secuiesc roman
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close