Antena 3 CNN Actualitate Justiție Lovitură pentru prescrierea faptelor marilor corupţi: Parchetul General contraatacă cu un prim recurs în casație, în dosarul fostului primar de la Năvodari

Lovitură pentru prescrierea faptelor marilor corupţi: Parchetul General contraatacă cu un prim recurs în casație, în dosarul fostului primar de la Năvodari

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis, luni, că a declarat recurs în casație împotriva deciziei pronunțate în apel privind mai mulți inculpați, având ca obiect infracțiuni de corupție și spălarea banilor. Între ei, fostul primar de la Năvodari, Nicolae Matei.

Lovitură pentru prescrierea faptelor marilor corupţi: Parchetul General contraatacă cu un prim recurs în casație, în dosarul fostului primar de la Năvodari
Sursa foto: Getty Images | Chris Ryan
de Dana Musceleanu    |    31 Iul 2023   •   13:18

Parchetul General a introdus o cale extraordinară de atac - recursul în casaţie - într-un dosar în care fostul primar din Năvodari, Matei Nicolae, a fost judecat pentru retrocedări ilegale de terenuri la malul Mării Negre, cu un prejudiciu de 25 milioane euro. La instanţa de fond, fostul edil primise o condamnare de 9 ani închisoare, însă dosarul a fost închis la apel de Instanţa supremă, pe motiv că faptele s-au prescris.

Acţiunea Parchetului General vine în contextul în care instanţele trebuie să aplice decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene privind prescripţia.

„În cursul zilei de astăzi (luni - n.r.), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat recurs în casație împotriva Deciziei nr. 237 din 21 iulie 2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, pronunțată în apel în dosarul nr. 3743/2/2015 privind mai mulți inculpați și având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție și spălarea banilor, în care DNA a dispus trimiterea în judecată la data de 27 noiembrie 2014”, transmite Parchetul General.

Conform portalului instanțelor de judecată, Curtea Supremă a încetat procesul penal ca efect al intervenirii prescripţiei răspunderii penale față de: „Matei Nicolae (fost primar în Năvodari - n.r.) pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, Jianu Corina Eugenia (la data faptelor judecător la Judecătoria Constanța) pentru două infracțiuni de abuz în serviciu în formă calificată, Căpățână Victoria pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată, Idvu Constantin Florin, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL pentru infracțiunea de spălarea banilor“.

Citeşte şi: Curtea Europeană de Justiție: Toate cele 5.000 de procese anulate în România în baza „marii prescripții” sunt contrare dreptului european

„Având în vedere multiplele opinii juridice exprimate în spațiul public și pentru a preveni generarea unei practici neunitare în aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 în cauza C-107/23, în cuprinsul motivelor de recurs în casație a fost formulată și o cerere de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, mai arată Parchetul General.

Potrivit DNA, în anul 2011, Nicolae Matei, împreună cu inculpaţii SC Dormarbib Group SRL şi Gurgu Isidor, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului oraşului Năvodari, dar şi de spălare a banilor, care să le asigure folosul acelor infracţiuni. În cadrul acestui grup, care a acționat până în anul 2013, inculpatul Matei Nicolae a avut rolul de a iniția hotărâri de consiliu local prin care să se creeze premisele fraudării intereselor economice ale primăriei Năvodari, iar ulterior, de a dispune în mod ilicit de bunuri și sume de bani aparținând orașului, cu efectul păgubirii bugetului local și obținerii unor avantaje patrimoniale pentru alte persoane. La rândul lor, în cadrul asocierii, inculpații Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group - strâns legați prin legături de familie și respectiv comerciale de inculpatul Matei Nicolae - au avut rolul de a dobândi bunurile provenite din săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu de către acesta din urmă. De asemenea, inculpații Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group au transmis mai departe bunurile cu proveniență ilicită, cu scopul ascunderii originii lor ilicite. DNA mai arată că grupul infracțional constituit de către inculpații Matei Nicolae, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL a fost, totodată, sprijinit și de către inculpații Căpățână Victoria și Idvu Constantin Florin, aceștia din urmă fiind integrați în structura asocierii pe care au sprijinit-o la comiterea infracțiunilor.

Spre exemplu, spuneau procurorii DNA, în octombrie 2014, inculpata Căpățână Victoria l-a ajutat pe inculpatul Matei Nicolae să comită fapta de abuz în serviciu în legătură cu emiterea unui titlu de proprietate, procedând la alegerea completului de judecată prin introducerea mai multor acțiuni identice, urmată de renunțarea la judecată în toate dosarele formate, cu excepția celui repartizat inculpatei Jianu Corina Eugenia.

Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari a fost estimat, la acea vreme, la suma de 119.495.866,4 lei (26.554.636 euro) la care s-a adăugat un potenţial prejudiciu de 4.919.932 lei, care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close