Antena 3 CNN Actualitate La ordinea zilei: Răspunsul DNA la proiectul de lege de modificare a Codului de Procedură Penală în privinţa încătuşării

La ordinea zilei: Răspunsul DNA la proiectul de lege de modificare a Codului de Procedură Penală în privinţa încătuşării

La ordinea zilei: Răspunsul DNA la proiectul de lege de modificare a Codului de Procedură Penală în privinţa încătuşării
01 Apr 2015   •   19:38

Dana Grecu a prezentat, în ediţia de miercuri a emisiunii "La ordinea zilei", răspunsul Direcţiei Naţionale Anticorupţie la propunerea iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae, prin care se cere modificarea Codului de Procedură Penală în privinţa încătuşării.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, propune, în proiectul său, ca arestarea preventivă să aibă două grade: la domiciliu şi arestul sever.  Mai mult, în proiectul său, senatorul propune ca încătuşarea să se facă doar în cazul infracţiunilor comise cu violenţă, în cazul celor care s-au sustras urmăririi penale, sau în cazul recidiviştilor.

Procurorii DNA atrag atenţia că "principalele modificări avute în vedere de Proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat conţin aspecte ce ar putea să afecteze eficienţa investigaţiilor în dosarele de corupţie".

 
"DNA consideră că nu se justifică introducerea unei măsuri preventive noi (arestul sever) deoarece modificarea reprezintă doar un pretext pentru a restrânge situaţiile în care se poate dispune arestarea preventivă", se arată într-un comunicat al DNA.

Referitor la dispoziţiile cu privire la încătuşarea inculpaţilor arestaţi, DNA răspunde: "Aceste dispoziții sunt reglementate de legea executării pedepselor și de regulamentele interne ale locurilor de deținere și nu au legătură cu prevederile unui cod de procedură penală, motiv pentru care nu ar trebui să se regăsească în acest act normativ. Codul de procedură penală reglementează exclusiv desfășurarea procesului penal, nu condițiile din locurile de deținere, modul de executare a pedepselor și alte asemenea aspecte".

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, senatorul PSD Şerban Nicolae a explicat în ce constă proiectul său



×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close