Antena 3 Actualitate Laszlo Kover a ajuns în România. A ignorat scrisoarea trimisă de Anastase şi Blaga

Laszlo Kover a ajuns în România. A ignorat scrisoarea trimisă de Anastase şi Blaga

de O.P.    |    05 Iun 2012   •   10:06
Laszlo Kover a ajuns în România. A ignorat scrisoarea trimisă de Anastase şi Blaga
UPDATE 14.00 - Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a ajuns în România. Kover participă la o acţiune electorală a PCM, sfidând astfel autorităţile române.

Vezi programul propus pentru vizita lui Kover Laszlo în Mureş

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a declarat că insistă să vină în România marţi, după ce luni preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au cerut să îşi amâne vizita după alegerile locale, relatează MTI.
  
Într-o scrisoare de răspuns adresată preşedinţilor celor două Camere, Kover a declarat că va efectua o vizită neoficială în România, o ţară prietenă, ca persoană privată, ca politician, ca preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi nu în ultimul rând ca cetăţean european dar nu în calitate de demnitar public.
  
Kover a subliniat că, înaintea diferitelor alegeri, politicienii români au efectuat vizite similare în R.Moldova şi Spania pentru a susţine forţele politice româneşti locale în mod democratic.
  
Kover şi-a exprimat speranţa că va putea dispersa îngrijorările politice şi a cerut părţii româneşti să îl informeze imediat dacă există vreun obstacol legal pentru vizita sa.
  
Într-o scrisoare deschisă, Blaga şi Anastase l-au asigurat pe Kover că este binevenit, dar au declarat, de asemenea, că vor ca activităţile lui în România să rămână "în cadrul bine definit al relaţiilor bilaterale". Ei au adăugat că "orice impact direct asupra procesului democratic" din România contravine spiritului european şi afectează obiectivele minorităţii maghiare.
  
Semnatarii scrisorii au considerat că este crucial pentru comunitatea maghiară din România să participe la alegerile locale "liber de orice influenţă".
  
Kover urmează să ajungă în Ţinutul Secuiesc marţi după amiază, pentru a participa la un miting al PCM.
  
Kover a participat la evenimentele PCM din România şi între 24 şi 27 mai, inclusiv la comemorarea poetului maghiar Jozsef Nyiro. Cu această ocazie, el a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului la Odorheiul Secuiesc, calificând atitudinea Guvernului român drept "neprietenoasă, necivilizată şi barbară".

×
Subiecte în articol: maghiari

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close