Antena 3 CNN Actualitate Legea privind pensiile speciale a trecut de votul final. "Specialii" rămân cu pensiile până în 2029

Legea privind pensiile speciale a trecut de votul final. "Specialii" rămân cu pensiile până în 2029

Legea privind pensiile speciale a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. 

Legea privind pensiile speciale a trecut de votul final. "Specialii" rămân cu pensiile până în 2029
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    28 Iun 2023   •   15:05

Legea a trecut cu 209 voturi "pentru", 27 "împotrivă" și 17 abțineri. Astfel, încă şase ani de acum înainte, româniii "speciali" vor încasa pensii mari.

"Parlamentul României a adoptat astăzi reforma pensiilor speciale, esențială pentru stabilizarea unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pe termen lung.

Partidul Național Liberal și-a asumat această reformă și a susținut-o constant și necondiționat, dovadă stau voturile noastre în favoarea acestui proiect, atât în Camera Deputaților, cât și în Senat. 

Ne-am asumat prin PNRR legea votată astăzi în Parlament și am spus mereu că vom urma calea responsabilă și ne vom îndeplini toate obiectivele pentru atragerea de bani europeni", scria pe Facebook Nicolae Ciucă.

Citeşte şiPensia cu care va rămâne Nicolae Ciucă, după impozitarea pensiilor speciale

El apreciază că "fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie așezate într-un sistem echilibrat, corect și sustenabil pentru întreaga societate".

Proiectul a fost votat și luni de Camera Deputaților, dar au fost aprobate unele amendamente, motiv pentru care a fost trimis din nou în Senat pentru ca principiul bicameralismului să fie respectat.

Deputatul USR Cristian Seidler a venit la tribună, în timpul dezbaterilor, cu două găleți.

"Sunt două găleți și un pahar, domnule președinte de ședință, ca să vadă toată țara, paharul este de 1125 de lei, 1,3 milioane de români încasează 1125 de lei pensie lunar în timp ce pensionarul special de la PNL, domnul Ciucă, încasează peste 15.000 de lei, iar domnul special de la PSD, Dorneanu, încasează 35.000 de lei lunar", a spus Seidler.

Daniel Suciu (PSD), președinte de ședință, a cerut înlăturarea găleților de la tribună.

Deputatul USR a acuzat majoritatea parlamentară că a secretizat impactul bugetar al legii.

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, a arătat că pensia medie în sistemul contributiv este de până la 2.000 de lei, în timp ce pensia medie pe care o încasează un magistrat este în jur de 21.000 de lei, aproape de zece ori cât pensia medie în sistemul contributiv.

"Nu mi se pare perpetuarea acestui sistem că ar fi corectă, nu cred că prin acest lucru am înfăptui o justiție social. Vă spun dragi colegi, mai avem mult până când acest sistem vă ajunge la contributivitate", a mai spus Botond.

Articolul votat în Parlament care anulează legea ce trebuia să taie pensiile speciale

- procurorii şi judecătorii (cu o vechime de 25 de ani) beneficiază de pensie de serviciu în CONDIŢIILE REGLEMENTATE ANTERIOR INTRĂRII ÎN VIGOARE A PREZENTEI LEGI până la 31 decembrie 2028 

Ce a rămas din "marea" tăiere a pensiilor speciale

- creşterea vârstei de pensionare la 65 de ani (până în 2035) 

- impozit de 15% pe partea de necontributivitate 

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

"Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

×
Subiecte în articol: pensii speciale pensii
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close