Antena 3 CNN Actualitate Locale Armata Română trage cu rachete de patru milioane de dolari bucata, la Capu Midia | Sistemele Patriot, testate în condiții reale

Armata Română trage cu rachete de patru milioane de dolari bucata, la Capu Midia | Sistemele Patriot, testate în condiții reale

Militarii români testează sistemul defensiv Patriot, de producție americană, în condiții reale de luptă.

de Cătălina Buzoianu    |    06 Noi 2023   •   15:14

Ei efectuează, săptămâna aceasta, trageri în cadrul primului exercițiu tactic cu trupe, care are loc la poligonul Capul Midia.

"Exercițiul are ca scop validarea și verificarea funcționării primului sistem de rachete sol-aer Patriot intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2020, precum și creșterea capacității operaționale a acestuia.

Exercițiul a fost planificat în urmă cu un an și nu are nicio legătură cu actuala situație geopolitică de la nivel mondial, susțin responsabilii militari.

România a achiziționat, printr-un program guvernamental, șapte astfel de sisteme Patriot. Patru dintre ele vor intra în dotarea Forțelor aeriene române, iar trei vor fi folosite de către forțele terestre ale țării noastre.

Citește și: Rachete americane Patriot, lansate pentru prima dată de pe țărmul românesc al Mării Negre

Cele șapte sisteme au costat aproximativ 4 miliarde de euro.

Este, de departe, cea mai scumpă achiziție făcută vreodată de Ministerul Apărării Naționale.

La pachet cu aceste sisteme vin și aproximativ 200 de rachete de diverse tipuri. Fiecare sistem este compus dintr-un radar, o stație de control a focului, patru lansatoare de rachete plus grupuri electrogene.

Sistemele sunt capabile să neutralizeze ținte aflate la mare altitudine în orice condiții meteo. Rachetele sistemelor Patriot pot fi lansate rachete în doar 9 secunde de la localizarea amenințării.

Sunt sisteme extrem de performante, însă muniția este foarte scumpă, pentru că prețul unei singure rachete este de 4,1 milioane de euro, conform informațiilor din surse deschise.

Tocmai de aceea, intenția autorităților române este să producă pe plan local muniție pentru aceste sisteme", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Buzoianu.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close