Antena 3 CNN Actualitate Locale Focar de pestă porcină africană la o fermă din județul Timiș. Peste 50.000 de animale vor fi sacrificate

Focar de pestă porcină africană la o fermă din județul Timiș. Peste 50.000 de animale vor fi sacrificate

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a anunțat sâmbătă că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la ferma Voiteni din județul Timiș.

Focar de pestă porcină africană la o fermă din județul Timiș. Peste 50.000 de animale vor fi sacrificate
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2023   •   15:21

Potrivit unui comunicat al DSVSA Timiș, în urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploatația comercială de suine aparținând SC Smithfield România Ferma Voiteni, județul Timiș, rezultatul la LSVSA Timiș fiind pozitiv, au fost trimise probe și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane.

După efectuarea examenelor de laborator efectuate la IDSA, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată pesta porcină africană.

A fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în care s-a votat Hotărârea de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA și a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc.

Citește și: Cadavre de câini și munți de gunoaie, găsiți în apartamentul unei femei din București | ”A fost văzută săpând o groapă lângă bloc”

"După efectuarea examenelor de laborator la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată PPA şi a fost convocată şedinţa cu toţi membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc şi a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploataţia comercială SC Smithfield România, Ferma Voiteni", a precizat Flavius Nicoară, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, la Ferma Voiteni sunt 53.764 de capete de suine, toate urmând să fie sacrificate.

Citește și: Focar de pestă porcină la o fermă din Timiş. Aproape 20.000 de animale vor fi sacrificate

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Pentru protejarea perimetrului contaminat s-a stabilit o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității Voiteg și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Folea, Ghilad, Ofsenița, Deta, Opatița, Denta, Rovinița Mare, Birda, Sângeorge, Berecuța, Mănăstire din județ Timiș.

Citește și: Bărbat în stare gravă, după ce a căzut într-o fosă septică la o fermă de porci din Satu Mare

DSVSA Timiș precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close