Antena 3 CNN Actualitate Locale Obiceiul inedit în a doua zi de Paște | "Statu' la vase" se mai practică doar într-un singur loc din România

Obiceiul inedit în a doua zi de Paște | "Statu' la vase" se mai practică doar într-un singur loc din România

În a doua zi de Paște are loc un obicei inedit, "Statu' la vase". Acesta se mai practică astăzi doar într-un anumit loc din România.

Obiceiul inedit în a doua zi de Paște | "Statu' la vase" se mai practică doar într-un singur loc din România
Sursa foto: Gettyimages
de Dorin Galdău    |    06 Mai 2024   •   15:50

În a două zi de Paşte, la Şugag, județul Alba, zeci de tineri căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui se adună în fața primăriei din localitate pentru a sărbători vechiul obicei Statu' la vase în Lunea Paştilor.

Este un obicei al familiei ce se mai practică azi doar în comuna Şugag din judeţul Alba. Tinerii căsătoriţi în anul pascal ce tocmai s-a încheiat, se adună în Lunea Paştilor în fața primăriei şi încing un veritabil ospăţ în cinstea vieţii de familie.

Tinerele cupluri vin la biserică îmbrăcate în costumul alb-negru şugăjan, la care, bărbaţii ataşează un fluier la brâu. După slujba religioasă, mirii se adună în centrul satului pentru a primi binecuvântarea preoţilor, printr-o slujbă specială.

Fiecare tânără familie are o masă pe care soţia o împodobeşte cât mai frumos şi o garniseşte cu o mulţime de bucate alese, specifice Paştilor, pentru a-şi "omeni" rudele, prietenii şi pe toţi cei care vor să le fie alături. 

Oaspeţii le fac daruri tinerilor însurăţei, obiecte folositoare în gospodărie, cel mai frecvent vase. Alaiul musafirilor începe cu naşul care oferă primul cadoul pentru tânăra familie în schimbul unui colac făcut de fină şi denumit "pupăză".

Restul musafirilor dăruiesc alte obiecte casnice, în număr de câte două, ceea ce semnifică noua uniune formată de tinerii trecuţi la viaţa de familie.

Anul acesta sunt 14 familii de tineri care duc tradiția mai departe. Numărul mare de familii au determinat organizatori să mute obiceiul din curtea bisericii în centrul satului ca oameni să aibă loc să se desfășoare.

×
Subiecte în articol: obiceiuri populare Paste Alba
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close