Antena 3 CNN Actualitate Locale Pericol major în perla turistică din Ardeal, vizitată anual de 100.000 de oameni. Apa din zonă, contaminată cu nitriți și nitrați

Pericol major în perla turistică din Ardeal, vizitată anual de 100.000 de oameni. Apa din zonă, contaminată cu nitriți și nitrați

Apa furnizată în una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Ardeal, unde funcționează zeci de pensiuni, este contaminată cu nitriți și nitrați.

Pericol major în perla turistică din Ardeal, vizitată anual de 100.000 de oameni. Apa din zonă, contaminată cu nitriți și nitrați
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2023   •   20:12

Apa furnizată în comuna Rimetea, vizitată de un număr mare de turiști, nu este conformă pentru băut, fiind vorba despre valori depășite de nitriți și nitrați.

Deşi există o instalaţie nouă şi modernă de furnizare a apei, aflată în proprietatea comunei, aceasta este neautorizată.

"Deşi există infrastructura necesară, aceasta nu este folosită în mod corespunzător de către autorităţile locale. Colegii mei au prelevat probe, iar acestea nu sunt conforme. Au fost aplicate chiar şi sancţiuni.

Pe raza comunei funcţionează mai multe unităţi de alimentaţie publică, chiar pensiuni, unde este livrată apă neconformă", a declarat directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Citește și: Imagini cu infernul din Rodos: Zonele afectate de incendii au rămas pustii. Zeci de pompieri români se luptă să stingă flăcările

Directorul DSP a adăugat că, pe termen scurt, consumul apei din zonă nu pune în pericol sănătatea, însă, pe termen lung, poate duce la apariţia unor boli, chiar şi oncologice.

"Aici, la Rimetea, atragem atenţia că ar trebui luate nişte măsuri de către primărie", a mai afirmat şeful DSP Alba.

Alexandru Sinea a completat că sistemul operat de administraţia locală din Rimetea nu are autorizaţie sanitară de funcţionare din partea DSP.

El a precizat că, deşi este o reţea nouă, sunt anumite proceduri care ar trebui să existe, cum ar fi tratarea cu clor după anumite standarde şi, mai ales, să fie realizat un audit de apă.

În fiecare an, circa 100.000 de turiști vizitează Rimetea, unde funcționează peste 50 de pensiuni, potrivit adevarul.ro.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close