Antena 3 CNN Actualitate Locale Prima mașină de spălat din România, inventată de un hunedorean. Cum arată și cât este de veche

Prima mașină de spălat din România, inventată de un hunedorean. Cum arată și cât este de veche

Prima mașină de spălat din România a fost inventată de un hunedorean și se numără printre descoperirile recente ale muzeografilor.

Prima mașină de spălat din România, inventată de un hunedorean. Cum arată și cât este de veche
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Feb 2023   •   20:49

Mecanismul a fost inventat de hunedoreanul Ioan Stoica, care locuia în satul Ormindea.

Muzeografii au descoperit piesa în urmă cu câțiva ani și poate fi admirată la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad.

Mașina de spălat a fost construită din lemn, are diametrul de 65 de centimetri și seamănă cu un ciubăr.

Ioan Stoica a fost un adevărat inventator, iar marea lui pasiune a fost zborul.

Citește și: Satul din România care a intrat în topul celor mai atractive destinații turistice rurale din lume. A câștigat competiţia mondială "Best Tourism Villages"

"Sătenii ne-au îndrumat la casa lui Ioan Stoica, care era cunoscut în zonă pentru faptul că "a zburat".

Sătenii ne-au povestit cum a zburat și cum a căzut de pe casă cu aripile pe care le-a confecționat singur.

Noi am intrat în casa lui, care era părăsită, și am găsit mașina de spălat", a spus Grigore Urecheat, conservator MCDR Deva.

Pasionat de zbor, pictură și fotografie

Mai mult, pe lângă mașinăriile pentru zbor, Ioan Stoica a realizat și instrumente muzicale, având, totodată, o pasiune pentru pictură și fotografie.

"A fost pictor și fotograf. A confecționat și instrumente muzicale, anume o vioară și un soi de țambal, cu care întreținea atmosfera la petreceri", a spus Georgeta Deju, șef Secția de Istorie și Artă la MCDR Deva.

În secolul al XIX-lea, doi americani au primit brevete pentru mașinării similare, pe care istoricii le indică drept primele mașini de spălat.

Iniția, mașina de spălat a fost achiziționată de Muzeul Civilizatiei Dacice și Romane-Deva, însă acum este expusă la Secția de Etnografie din Brad.

×
Subiecte în articol: maşină spălat Hunedoara
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close