Antena 3 CNN Actualitate Mărturiile care îl afundă pe Augustin Lazăr. Ce făcea, de fapt, acesta la Aiud. Interviu exclusiv

Mărturiile care îl afundă pe Augustin Lazăr. Ce făcea, de fapt, acesta la Aiud. Interviu exclusiv

Mărturiile care îl afundă pe Augustin Lazăr. Ce făcea, de fapt, acesta la Aiud. Interviu exclusiv
Sursa foto: foto: captura Antena 3
10 Apr 2019   •   21:49

Alessandra Stoicescu a prezentat miercuri, la "100 de minute", o nouă mărturie-șoc legată de trecutul lui Augustin Lazăr ca procuror ceaușist.

Citește și: 100 de minute. Colegul de celulă al lui Iulius Filip, confesiune uluitoare despre Augustin Lazăr

Virgil Maftei nu a fost deținut politic, ci supraveghetor în Penitenciarul Aiud după ce a ajuns acolo ca simplu deținut ca să ispășească o pedeapsă de 17 ani de închisoare pentru delapidare. Încet-încet și-a câștigat statutul de deținut liber și apoi de supraveghetor.

Bărbatul susține că din aceată poziție a văzut personal cât de multe știa, de fapt, Augustin Lazăr despre ce se întâmpla în acel loc al groazei.

"Lazăr era un bărbat vioi, chipeș, venea cu o pălărie și cu o servietă mare și intra pe Secția 6 unde erau deținuți politici care trebuiau maltratați.

Era în pavilionul mare care se numea T. Era în formă de 't'. La intrare, imediat în dreapta, erau celulele deținuților politici. Și acolo l-am văzut intrând. Deschidea o ușă supraveghetorul de acolo și discutau. Altceva nu am văzut că loveau sau.. Nu! Discutau. Apoi pleca.

Am fost mutat în supraveghere pe Secția 6. Ei căutau din ăștia cum eram eu. că nu divulg, dar eu îi ajutam pe ai mei - îi ajutam că erau deținuți. Și o dată m-am nimerit chiar la intrare în secție, dar pe interior, când era Lazăr de serviciu. Era cu pălăriuță și cu geantă. Și a și intrat și mi-a zis să fug și am fugit pe partea cealaltă", povestește Maftei.

Potrivit acestuia, Augustin Lăzăr știa totul despre torturile la care erau supuși deținuții.

"Sigur că da! Sigur că da! Și nimeni nu a luat nicio măsură! Au murit doi deținuți, bătuți. Era un pluton acolo care în momentul în care, de exemplu, eu comiteam o greșeală, mă prindea cu băutură, cu un coniac, cu o mâncare sau ce puteam să bag în fabrică acolo, pac, imediat, pe Secția a 6-a și acolo venea plutonul acesta care te măcelărea", a mai spus Maftei.

Citește și: 100 de minute. O regăsire emoționantă. Un torționar își cere iertare de la victima sa

×
Subiecte în articol: Augustin Lazar 100 de minute
Parteneri
Eclipsă de soare pe 14 octombrie 2023, chiar de Sfânta Parascheva
x close