Antena 3 CNN Actualitate Media În Premieră. Radio Europa Liberă, cel mai aprig duşman al lui Ceauşescu

În Premieră. Radio Europa Liberă, cel mai aprig duşman al lui Ceauşescu

În Premieră. Radio Europa Liberă, cel mai aprig duşman al lui Ceauşescu
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
19 Iun 2018   •   13:16

Trăim vremuri tulburi, în care libertatea de exprimare a început să capete înţelesuri noi, iar adevărul e greu de aflat. Poate că ar fi bine să ne amintim din când în când cât de greu ne-a fost să ne câştigăm democraţia şi câte riscuri şi-au asumat cei care au demascat minciuna dictaturii. Cuvintele au şi ucis în acea perioadă. Printre eroii care ne-au spus adevărul atunci când autocraţii încercau să ne mintă s-au numărat jurnaliştii de la Radio Europa Liberă.

Cu urechea lipită de radio, pe întuneric şi în mare secret, românii ascultau Radio România Liberă, care le vorbea de la peste 1.200 de kilometri distanţă de România, din Munchen, Germania.

Comentatorii de la radio erau celebrităţi interzise în ţară şi totuşi aveau în România milioane de fani. Le cunoşteau vocile, stilul, scriitura şi savurau fiecare ştire care părea să indice apariţia unei spărturi în cortina de fier. Mihai Rusu a fost una dintre vedetele radioului, dar înainte a fost ascultător fidel.

Pentru Ceauşescu, adevărul era cel mai aprig duşman şi de-a lungul anilor a încercat permanent să îl reducă la tăcere. Mai întâi au fost ameninţări, iar apoi s-a trecut la artileria grea. Două atentate teroriste au zguduit sediul Europei Libere din Munchen în anii '80.

Jurnaliştii Radio Europa Liberă au fost omagiaţi recent la Munchen.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close