Antena 3 CNN Actualitate Medic cardiolog: Fotbalistul Patrick Ekeng putea fi salvat. A murit cu zile

Medic cardiolog: Fotbalistul Patrick Ekeng putea fi salvat. A murit cu zile

Medic cardiolog: Fotbalistul Patrick Ekeng putea fi salvat. A murit cu zile
de M.Z.    |    11 Mai 2016   •   08:43

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng ar fi putut fi salvat, dacă ar fi fost resuscitat atunci când s-a prăbuşit pe teren, declară medicul care l-a preluat la Spitalul Floreasca. 

Doctorul Gabriel Chiţoiu a povestit că a reuşit să-i repornească inima după 30 de minute, însă miracolul a durat doar câteva momente. 

Medicul care l-a preluat pe fotbalistul camerunez la spital spune că şansa jucătorului de a trăi a fost pierdută pe gazonul pe care s-a prăbuşit.

”Ceea ce se ştie şi este elementar pentru toţi cei care au absolvit o facultate de medicină, este că o asltfel de fibrilaţie ventriculară trebuie ca să o salvezi în primele 3-4-5 minute”, a spus Gabriel Tatu Chiţoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Floreasca.

Fotbalistul a fost preluat de pe gazonb de o ambulanţă după mai bine de 3 minute din momentul în care s-a prăbuşit pe teren. În tot acest timp, nimeni nu i-a făcut masaj cardiac.

Ambulanţa care asigura serviciile medicale la meci nu avea însă echipamentul necesar pentru resuscitarea unui pacient aflat în stop cardiac.

Mai mult, serviciul de ambulanţă privată avea medicamente expirate de un an de zile şi defibrilatoare fără baterii.

”Singura soluţie ca să o opreşti este să dai un şoc pacientului respectiv. Trebuie să vină defibrilatorul la tine, nu să fugi tu la defibrilator”, a adăugat medicul Gabriel Tatu Chiţoiu.

După ce a fost adus la Floreasca, echipa de 10 medici a reuşit să-i repornească fotbalistului inima. Însă trecuse o oră şi jumătate de când acesta căzuse pe teren.

”Din păcate, în momentul în care am obţinut acest ritm la care speram, a fost la distanţă mare de apariţia stopului cardiac, timp în care pacientul intră în acidoză, care practic paralizează corpul”, explică medicul cardiolog.

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjâială, a declarat că fotbalistul Patrick Ekeng a fost testat antidoping în luna aprilie, "prin sondaj, cu ocazia unui meci", iar rezultatele au fost negative, adăugând că ar fi regretabil ca rezultatele toxicologice să releve "substanţe interzise", pentru că atunci "cineva ar trebui să răspundă".

Familia lui Patrick Ekeng doreşte să îl înmormânteze în ţara natală, Camerun. Fratele lui a fost deja în locul în care s-a produs tragedia, iar tânăra soţie a fostului fotbalist a venit şi ea în România, pentru a primi trupul soţului ei. Joi, sicriul va fi dus pe stadionul Dinamo.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng a murit la spital, vineri seara, după ce medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca au încercat timp de zeci de minute să îl resusciteze.

Din momentul în care fotbalistul a căzut ca secerat și până când a fost urcat în ambulanţă au trecut 2 minute şi 47 de secunde, deși mașina Salvării era pe stadion.

Medicul echipei Dinamo: Lui Patrick Ekeng nu i s-a făcut resuscitare pe teren

Vă atenţionăm că videoul de mai sus conține imagini şi informaţii cu un puternic impact emoţional

×
Subiecte în articol: Patrick Ekeng resuscitare
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close