Antena 3 CNN Actualitate Mesajul de condoleanțe al ministrului Culturii, George Ivașcu, după moartea academicianului Dinu C. Giurescu

Mesajul de condoleanțe al ministrului Culturii, George Ivașcu, după moartea academicianului Dinu C. Giurescu

Mesajul de condoleanțe al ministrului Culturii, George Ivașcu, după moartea academicianului Dinu C. Giurescu
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    24 Apr 2018   •   20:34

Dinu Giurescu a murit. Cunoscutul istoric a încetat din viață la vârsta de 91 de ani.

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, transmite următorul mesaj de condoleanțe după aflarea veștii morții academicianului Dinu C. Giurescu.

”În plin an de comemorări istorice, aflu cu adâncă durere trecerea în neființă a unui nume greu cât o întreagă bibliotecă: academicianul Dinu C. Giurescu ne-a părăsit, după o viață aproape la fel de lungă și plină ca cea a României unite. Viața istoricilor este deseori discretă, în umbra operei și cercetărilor lor. Însă acest om nu a descoperit istoria așa cum fiecare dintre noi își găsește calea în viață, ci a primit-o de la ursitoare, sub privirile unui tată și ale unui bunic care au trăit doar prin și pentru două cuvinte: Istoria românilor. Această moștenire a fost pentru el, timp de 91 ani, în primul rând o responsabilitate. A slujit-o cu fervoarea unui călugăr, cu rigoarea unui om de știință și cu pasiunea unui patriot. Și-a apărat poporul și drepturile acestuia cu fiecare cuvânt, chibzuit dar ferm, pe care i-l permiteau cercetările științifice. A făcut-o cu strălucire și talent în ocaziile fastuoase, cu încăpățânare și credință în momentele întunecoase ale secolului trecut. A făcut-o zilnic, timp de o viață întreagă. Astăzi, pierdem încă un descendent al acestei ilustre dinastii de istorici. Ne rămân cărțile sale, adevărate cărămizi ale unei catedrale veșnic în construcție. În paginile lor vom afla întotdeauna de unde venim, ca să ne lămurim încotro putem și unde avem dreptul și datoria să ne îndreptăm. Dumnezeu să-l odihnească!”.

×
Subiecte în articol: Dinu Giurescu
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close