Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Descoperiți Un important milionar dezvăluie reţelele din sistem şi biroul unde se împărţeau banii

Un important milionar dezvăluie reţelele din sistem şi biroul unde se împărţeau banii

Nimic nu mişca în domeniul energiei fără aprobare directă de la Cotroceni. Era o reţea de firme-bidon ale serviciilor prin care se treceau banii de şpăgi pentru marile contracte pe bani publici. Orice despăgubire din România se făcea printr-o reţea patronată de la Cotroceni.

de Andreea Sava    |    06 Mai 2023   •   23:15

Banii din şpăgi au fost viraţi în conturi de firme-paravan din Dubai, iar banii din despăgubiri erau folosiţi imediat pentru cumpărarea de vile pe Coasta de Azur. Sunt doar câteva exemple de declaraţii din unele dintre cele mai tari mega-dosare care, cu chiu, cu vai, s-au mai făcut în România.

Sute de milioane de euro sifonate în conturi din paradisuri fiscale şi băgate în proprietăţi în cele mai scumpe locuri din lume. Prejudicii trâmbiţate de nici nu le-am mai ţinut şirul, trecându-se de mult de miliardul de euro. Puse cap la cap îţi dă că, ani în şir, statul român a fost transformat într-o afacere privată în mai toate domeniile în care se învârteau şi se pompau sume obscene de bani: retrocedări, despăgubiri, contracte în ministere, funcţii în companii ale statului, energia ieftină a României, în timp ce coşul pentru preţul prostului, adică al românului de rând, se băga cea mai scumpă energie, deci să plătească cel mai scump preţ la curent şi, de fiecare dată, aceleaşi personaje implicate, indiferent de domeniu.

Citeşte şi: Undă verde la cătuşe pentru milionarii cu relaţii cu oligarhii din Rusia

Iar acum problema este că dosarele se fac praf şi pulbere unul după altul. Pentru că nu s-au întâmplat toate aceste lucruri? Nici vorbă. Ci pentru că dosarele au fost făcute execrabil. De multe ori, personaje importante au şi fost scoase complet de sub anchetă sau au fost ţinute la sertar şi apoi tărăganate până s-a prescris.

Oamenii-cheie din reţele, în final, au rămas de neatins şi pare că totul a fost făcut doar ca să fie paradiţi unii, eventual milionari de casă să fie trecuţi de la o tabără la alta sau să fie eliminaţi din schemă într-un război în interiorul găştii, iar extrem de grăitor în acest sens este exemplul de ultimă oră al super-milionarului Horia Simu ajuns înainte de 35 de ani magnat al cuprului, în cazul căruia, doar pentru un singur teren, se acuza că despăgubirea a fost umflată de la nici un milion de euro la 8,7 milioane de euro. Şi înmulţiţi asta cu sute şi sute de despăgubiri pe cârca statului, desigur.

Daniel Andrei Moldoveanu, şeful Comunităţii de Informaţii de la Cotroceni. Pe el l-a acuzat mereu Horia Simu că era pionul pus în faţă să coordoneze reţeaua de obţinut sute de milioane de la stat din despăgubirile ANRP. Iar Moldoveanu, la rândul lui, l-a denunţat pe Simu că a venit la el să îl ajute să îşi rezolve despăgubirile.

În contrapartidă, Simu a cedat 10% către Moldoveanu şi 15% către o altă persoană care a şi cărat cei 400.000 de euro şpagă pentru şefa ANRP de la acea vreme - Crinuţa Dumitrean. Asta scrie şi în decizia instanţei. Banii s-au adus şi împărţit, mai întâi, în biroul lui Dorin Cocoş, cel despre care fosta soţie, Elena Udrea spunea că îşi petrecea weekend-urile în vizită la SRI, la Şeful Operativ, generalul Florian Coldea, ca să discute afaceri.

Cocoş a povestit şi în instanţă cum s-au împărţit 838.000 de euro de la Horia Simu: 50.000 au mers la intermediarul lui Moldoveanu, 400.000 au fost puşi deoparte pentru şefa ANRP, iar restul 388.000 de euro i-au împărţit în mod egal Dorin Cocoş şi Surdu, cel care a şi livrat banii la ANRP.

Un modus operandi aplicat de această gaşcă, dosar după dosar.

×
Subiecte în articol: Descoperiti cu Andreea Sava
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close