Antena 3 CNN Actualitate Ministerul de Externe îi avertizează pe români: Atenție la "malaria de import"! Se menține pericolul de îmbolnăvire

Ministerul de Externe îi avertizează pe români: Atenție la "malaria de import"! Se menține pericolul de îmbolnăvire

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că se menține pericolul de îmbolnăvire cu "malaria de import" și recomandă celor care fac deplasări internaționale să se informeze asupra condițiilor de călătorie în țările pe care intenționează să le viziteze.

Ministerul de Externe îi avertizează pe români: Atenție la "malaria de import"! Se menține pericolul de îmbolnăvire
Sursa foto: Sorrasak Jar Tinyo / Getty Images
de Silvia Preda    |    12 Feb 2024   •   23:00

MAE reamintește cetățenilor români care urmează să efectueze o deplasare internațională să se informeze asupra condițiilor de călătorie în țările pe care intenționează să le viziteze, ca urmare a creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu "malarie de import", începând cu luna ianuarie 2024, inclusiv a cazurilor severe care s-au soldat cu decesul persoanelor infectate.

Specialiștii din cadrul structurilor de sănătate publică și de implementare al Regulamentului Sanitar Internațional - 2005 reiterează faptul că este de preferat ca înainte de efectuarea deplasării, cu 4-6 săptămâni, cetățenii români să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaționale, în vederea obținerii tuturor informațiilor pentru menținerea stării de sănătate pe parcursul călătoriei în anumite zone afectate de apariţia cazurilor de malarie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică ( http://www.insp.gov.ro ) sau să acceseze paginile de Internet naționale specializate: https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vaccinari-internationale/file, http://www.insp.gov.ro/wp-content/uploads/2024/01/Lista-cabinetelor-de-vaccinari-internationale.pdf și http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori, precum și a portalului Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor: http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics.

Totodată, MAE recomandă consultarea paginii web https://www.mae.ro/travel-alerts și reamintește cetățenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziție serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îți poate salva viața!".

Recomandările medicilor români pentru prevenirea infectării cu malarie

Apar tot mai multe cazuri de români care se infectează cu malarie și apoi își pierd viața. Medicul Adriana Hristea, de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a făcut câteva precizări, la Antena 3 CNN, în legătură cu măsurile de prevenție care se recomandă pentru a evita contactarea bolii.

Boala se transmite prin înțepătura unui țânțar și se manifestă prin febra apărută la șapte zile de la prima posibilă expunere. Există însă și forme mai severe: febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree și dureri abdominale.

Adriana Hristea, medic la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a făcut câteva precizări despre ce ar trebui să facem înainte de a merge într-o vacanță exotică, dar și despre tratamentul care se recomandă a fi urmat pentru a preveni malaria.

”E bine de știut ca oamenii care plănuiesc excursii, vacanțe în destinații exotice, în zone tropicale, e bine ca înainte de plecare să consulte și să vorbească cu un medic care are competența în medicină de călătorie în așa fel încât să fie sfătuit în legătură cu vaccinările, cu alte tratamente sau alte sfaturi legate de riscurile acestor categorii.

Al doilea lucru, când cineva se întoarce dintr-o astfel de destinație și face febră, de asemenea, trebuie să se consulte furnizând informația că a fost plecat într-o astfel de călătorie, pentru că toți medicii care văd un pacient cu febră ar trebui să-l întrebe dacă a fost plecat și unde și cât a stat.

În legătură cu medicamentele care sunt recomandate de utilizat înainte de a merge într-o astfel de călătorie, o să mă refer la medicamentele utilizate pentru profilaxia malarie, pentru că malaria care este dată de un parazit, nu de un virus, beneficiază de profilaxie, nu de vaccinare. 

Deci se face ce se cheamă chimiorprofilaxie- se administrează niște medicamente care să împiedice omul să moară de malarie. Medicamentele acestea, în număr de patru, una prorochina e ineficientă pentru că în majoritatea zonelor de pe glob parazitul e rezistent la prorochină, ea e disponibilă în România, dar e inutilă.

Doxiciclina e disponibilă, dar necesită o administrare destul de lungă.

Și mai sunt două medicamente care sunt cel mai folosite în toată lumea și care în România sunt înregistrate, dar nu sunt disponibile în farmacii, în așa fel încât cel care va căpăta rețeta va trebui să și le procure cum știe.

Deci aceste medicamente sunt pentru cei care vor să meargă într-o călătorie.

Cei care se întorc cu această infecție sunt tratați și medicamentele pentru tratamentul malariei sunt disponibile și există în centrele unde se tratează respectivii pacienți”, a declarat Adriana Hristea, de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

×
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close