Antena 3 CNN Actualitate Mircea Coşea, despre turnătoria fiscală: "Dacă preotul-ministru Boloș a propus așa ceva, e disperare la Ministerul de Finanțe"

Mircea Coşea, despre turnătoria fiscală: "Dacă preotul-ministru Boloș a propus așa ceva, e disperare la Ministerul de Finanțe"

Profesorul Mircea Coşea a comentat propunerea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, prin care românii care își denunță angajatorii evazioniști ar putea primi o recompensă de 1% din amenda dată de fisc patronului.

de Claudia Popovici    |    21 Noi 2023   •   18:39

Guvernul caută soluţii în tentativa de a strânge mai mulți bani la bugetul de stat pentru creșterea pensiilor. Aşa s-a născut ideea de "turnătorie fiscală", propusă chiar de ministrul de Finanțe, Marcel Boloş, care propune ca cei care denunţă acte de evaziune fiscală pot fi recompensați de Guvern, 

"Toți cei care au cunoștință de fapte de evaziune fiscală sau chiar salariații, dacă au cărțile de muncă și se face doar plata parțială pe carte de muncă, vor putea, începând cu aprilie sau mai, să vedem cum vom termina acest sistem de avertizare anonimă a faptelor de evaziune fiscală, vor putea să fie liniștiți că nu vor mai dormi bine cei care fac fapte de evaziune fiscală", a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a propus  "turnătoria fiscală".

Întrebat despre această idee, profesorul Mircea Coşea, analist economic a spus: 

"Mi de pare ceva oribil pur şi simplu. Ideea asta a mai fost propusă de cineva în România, un fost ministru de Finanțe care e acum pe la Banca Națională. 

A fost o discuție clară atunci și s-a ajuns la concluzia că este un lucru oribil ca delațiunea, turnătoria securității să o înlocuim cu turnătoria financiară. Mi se pare oribil. S-a întâmplat în Italia lucrul asta prin anii 50-60.

"Este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației"

Deci atunci această metodă, pâra pe care vecinii trebuiau să o facă pentru că cel de lângă el nu-și plătise impozitul sau își cumpărase mașina prea scumpă pentru veniturile lui, a devenit unul dintre motivele unei adevărate schimbări politice în Italia, o reformă importantă a gărzii financiare, a ANAF-ului italian.

Este o metodă care încalcă orice regulă a civilizației. Pâra aceasta, turnătoria nu e bună. Se zice că ministrul de Finanțe este preot la bază. Cred că morala creștină nu permite așa ceva!

"Dacă preotul-ministru Boloș a propus așa ceva, e disperare la Ministerul de Finanțe"

Dar dacă domnul preot ministru Boloş a recurs la o astfel de măsură, înseamnă că e disperare mare la Ministerul de Finanțe, înseamnă că au ajuns să practice sau să propună astfel de metode, pentru că practic nu au nicio posibilitate de reglementare a deficitului prin metode adevărate, tehnice, așa cum se întâmplă în toată lumea, printr-un buget gândit corect și printr-o relație cu cei care plătesc impozite și taxe, repet, de parteneriat, nu de poliţie", a spus profesorul Mircea Coşea, analist economic, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close