Antena 3 CNN Actualitate Miron Cozma a primit aviz favorabil pentru eliberarea condiţionată

Miron Cozma a primit aviz favorabil pentru eliberarea condiţionată

Miron Cozma a primit aviz favorabil pentru eliberarea condiţionată
16 Noi 2007   •   09:15

Miron Cozma a primit aviz favorabil pentru eliberarea condiţionată, cu doar două săptămâni înainte de a-şi fi executat pedeapsa de 10 ani. Comisia specială de la Penitenciarul Rahova a dat avizul automat, fără ca fostul lider al minerilor să mai fi făcut vreo cerere în acest sens. Cozma a făcut trei încercări de eliberare condiţionată din 2005 până acum. Toate s-au blocat însă în faza de recurs.

Liderul ortacilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost condamnat pentru două dintre mineriade. Iniţial, a primit pentru mineriada din 1991 - soldată cu demisia Guvernului Petre Roman - un an şi şase luni de închisoare, pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. În urma contestării sentinţei de către acuzare, Miron Cozma a fost condamnat definitiv, în februarie 1999, la 15 ani de detenţie pentru subminarea puterii de stat, cu aplicarea unui spor de trei ani.

Judecătorii Instanţei Supreme au ţinut cont de faptul că liderul minerilor îşi instigase ortacii la o nouă mineriadă, cea de la Costeşti, din ianuarie 1999. Decizia, dată de către Curtea Supremă de Justiţie, a fost aplicată până la 15 decembrie 2004, penultima zi a mandatului de preşedinte al lui Ion Iliescu. Atunci, fostul şef al statului a emis un decret de graţiere, care-l viza pe Miron Cozma şi pe alte 45 de persoane. Toţi 46 au fost eliberaţi, dar în urma valului de proteste, decretul a fost anulat, iar Cozma, reîncarcerat.

Liderul ortacilor a atacat în instanţă decizia de rearestare şi a cerut daune de 5 milioane de euro, dar a pierdut procesul. A fost eliberat totuşi, după ce în 14 iunie 2005, judecătoria Craiova a admis contestaţia de executare a mandatului emis după revocarea graţierii dată de fostul preşedinte Ion Iliescu. Argumentul a fost că majoritatea celor graţiaţi de preşedintele Iliescu se aflau în libertate. Datorită acestor precedente, Miron Cozma a ieşit din penitenciarul Rahova la exact 15 ani de la prima mineriadă, lucru care a provocat din nou comentarii critice.

Cozma s-a bucurat de libertate doar trei luni, pentru că în 28 septembrie 2005, el s-a reîntors la penitenciarul Rahova, după ce Instanţa Supremă i-a confirmat pedeapsa cu închisoarea în dosarul altei mineriade - cea din 1999, de la Costeşti. Pentru faptele de atunci, Miron Cozma a primit o pedeapsă cu închisoarea de zece ani. Avocaţii săi au cerut însă contopirea pedepsei din dosarul Costeşti cu cea graţiată de preşedintele Iliescu, iar solicitarea a fost admisă. Ca urmare, deveneau posibile şi cererile de eliberare condiţionată.

În 21 decembrie 2005, instanţa din Timişoara a fost de acord cu eliberarea lui Miron Cozma. Procurorii au declarat recurs, iar Luceafărul Huilei a fost nevoit să aştepte decizia în închisoare. În ianuarie 2006, magistraţii au admis recursul şi au decis ca liderul minerilor să rămână în continuare în închisoare. La fel s-a întâmplat şi un an mai târziu în februarie 2007. Miron Cozma a rămas însă în penitenciar până în această lună.

Antena 3

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close