Antena 3 CNN Actualitate Mişcarea pe care a facut-o Guvernul în problema primăriilor decapitate

Mişcarea pe care a facut-o Guvernul în problema primăriilor decapitate

Mişcarea pe care a facut-o Guvernul în problema primăriilor decapitate
03 Noi 2015   •   23:04

Prefecții vor numi persoanele care vor gestiona activitatea primăriilor sau consiliilor județene rămase fără șefi, au decis senatorii, aprobând două ordonanțe de urgență ale Guvernului Ponta, scrie romanialibera.ro.

Cele două acte normative reglementează situația unor localități sau județe care au rămas fără conducere din diferite motive – primari sau președinți de consilii județene care și-au pierdut mandatele în urma unor condamnări, edili sau șefi de județe care au decedat sau consilii locale suspendate. Guvernul Ponta a refuzat să organizeze alegeri locale parțiale, ceea ce a blocat luarea unor decizii importante, în special în ceea ce privește gestionarea bugetelor locale. Acum, multe dintre aceste decizii vor fi luate de persoane desemnate de prefecți, aflați în subordinea Guvernului.

Astfel, potrivit primei ordonanțe, dacă o localitate nu are primar și nici secretar al primăriei, prefectul va numi o persoană care să exercite atribuțiile de secretar, pentru a rezolva problemele curente. Același mecanism funcționează și la nivel județean, prefectul desemnând o persoană care să rezolve treburile curente.

Altă ordonanță de urgență, aprobată de asemenea de Senat, o completează pe prima și prevede ca drepturile de asistență socială să fie aprobate de către secretarul primăriei sau de persoana numită de prefect în acest sens, în situația în care primarul nu își poate exercita atribuțiile. De asemenea, prefectul județului va desemna o persoană care să preia calitatea de ordonator principal de credite și care să aibă dreptul de a rectifica bugetul local.

Ordonanța reglementează posibilitatea aprobării taxelor locale prin dispoziție a primarului, în cazul în care consiliul este dizolvat, sau, dacă nici primarul nu-și poate exercita atribuțiile, prin decizie aprobată de către secretarul primăriei sau de către persoana desemnată de către prefect drept ordonator principal de credite. Persoana desemnată de prefect emite și avize consultative pentru lucrările de construcții, pentru terenurile care depășesc limita localităților, decizia finală fiind luată de președintele Consiliului Județean.

În România, au rămas fără titularii aleși în 2012 48 de primării și cinci consilii județene, dar și mai multe posturi de parlamentari.

×
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close