Antena 3 Actualitate NATO și liderii europeni îl avertizează pe Lukașenko după deturnarea avionului de pasageri: "Vor exista consecințe!"

NATO și liderii europeni îl avertizează pe Lukașenko după deturnarea avionului de pasageri: "Vor exista consecințe!"

de Adrian Iclozan    |    23 Mai 2021   •   22:47
NATO și liderii europeni îl avertizează pe Lukașenko după deturnarea avionului de pasageri: "Vor exista consecințe!"

Liderii Uniunii Europene și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice l-au avertizat, duminică, pe liderul din Belarus că deturnarea, la Minsk, a cursei la bordul căreia se afla activistul anti-regim Roman Protasevici nu va rămâne fără consecințe.

Din ordinul președintelui Lukașenko (foto, dreapta), avionul de pasageri a fost escortat de un MiG 29 al aviației militare belaruse, după cum confirmă chiar presa de stat din acestă republică ex-sovietică.

Aparatul efectua cursa Atena - Vilnius iar controlul traficului aerian din Belarus l-a anunțat pe pilot că ar fi o bombă la bord și i-a cerut să aterizeze la Minsk.

După arestarea lui Protasevici pe aeroportul din Minsk, avionul deturnat de Belarus a decolat de la Minsk în cursul serii de duminică spre destinația inițială, Vilnius.

Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean.

NATO: Un incident grav și periculos

Secretarul general al NATO a denunțat duminică "un incident grav și periculos" și a cerut o anchetă internațională, după deturnarea de către Belarus a cursei Ryanair în care afla disidentul Roman Protasevici.

"Este un incident grav și periculos, care necesită o anchetă internațională. Belarus trebuie să garanteze revenirea în siguranță a echipajului și a tuturor pasagerilor", a transmis Jens Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter, anterior decolării aparatului, care a fost imobilizat mai multe ore la Minsk.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab l-a avertizat pe președintele din Belarus că vor exista consecințe pentru incidentul de duminică.

"Ne coordonăm cu aliații noștri. Acest acest act de neconceput al lui Lukașenko va avea implicații serioase", a spus Raab.

Consiliul European discută luni cazul avionului deturnat de Belarus

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut eliberarea imediată a pasagerului reținut și garantarea drepturilor sale. 

"Liderii U.E. vor discuta acest incident fără precedent mâine, în cadrul Consiliului European. Incidentul nu va rămâne fără consecințe", a transmis Michel.

"Orice încălcare a regulilor de transport aerian internaționale trebuie sa aibă consecinte", a spus, la randul sau, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close