Antena 3 CNN Actualitate "Ne apropiem de o catastrofă în agricultură". Vom mânca legume şi cereale numai de import

"Ne apropiem de o catastrofă în agricultură". Vom mânca legume şi cereale numai de import

"Ne apropiem de o catastrofă în agricultură". Vom mânca legume şi cereale numai de import
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    17 Iul 2012   •   08:39

Canicula şi seceta "topesc" agricultura. Producătorii atrag atenţia că, la toamnă, am putea cumpăra legume şi cereale de import. Agricultorii sunt speriaţi şi spun că n-au mai văzut de zeci de ani aşa o secetă. Seceta şi căldura au ars plantele.

De departe, cel mai afectat de lipsa ploilor este cartoful. Peste jumătate dintre culturi au fost compromise, astfel că, fără ploaie, această legumă va deveni un lux, căci vom da pe el chiar şi cu o treime mai mult. 

La Harghita, spre exemplu, nu există nicio cultură care să nu fi avut de suferit. Circa 383.000 de hectare sunt afectate, adică, practic, tot judeţul. După producţia-record de anul trecut, în pâmânt se regăseşte acum mai puţin de jumătate din cantitatea cultivată de cartofi.

La Braşov, cartofii timpurii au fost deja complet distruşi, iar dacă săptămâna viitoare nu plouă, şi cultura de toamnă va fi compromisă.

Preţul cartofului autohton ar putea urca pâna la 3 lei pe kilogram, faţă de 80 de bani cât a fost în 2011 şi nici celelalte culturi de cereale nu o duc mai bine.

"Toate culturile au suferit peste 30%. Ne apropiem de o catastrofă în agricultură", atenţionează Eugen Torok, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita.

Şi producţia de grâu de anul acesta este la jumătate faţă de cea de anul trecut, iar asta ar putea duce la creşterea preţului pâinii. Numai într-o săptămână, preţul unui kilogram de grâu a crescut de la 70 de bani la 1 leu.




×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close