Antena 3 CNN Actualitate Ce a postat consilierul lui Zelenski înainte de a treia rundă de negocieri | Ucrainenii resping "coridoarele umanitare" care duc populația civilă în Rusia și Belarus

Ce a postat consilierul lui Zelenski înainte de a treia rundă de negocieri | Ucrainenii resping "coridoarele umanitare" care duc populația civilă în Rusia și Belarus

A treia rundă de negocieri este așteptată să se desfășoare luni, într-o locație de la frontiera dintre Polonia și Belarus.

Ce a postat consilierul lui Zelenski înainte de a treia rundă de negocieri | Ucrainenii resping "coridoarele umanitare" care duc populația civilă în Rusia și Belarus
Sursa foto: Twitter @Podolyak_M
de Adrian Iclozan    |    07 Mar 2022   •   11:16

Agenția rusă Tass îl citează pe David Arahamia, politician ucrainean care a luat parte la precedentele negocieri și care a precizat că discuțiile de luni urmează să înceapă la ora locală 15 (ora 14 în România) în Belovezkaia Pușcea (Belovezhskaya Pushcha).

Tass îl citează, de asemenea, pe Leonid Sluțki, membru al delegației ruse, care a confirmat discuțiile de luni.

Nexta_tv a transmis, la rândul său, citând presa rusă, că delegația Moscovei a plecat spre locul desemnat pentru negocieri.

Ultima rundă de negocieri ruso-ucrainene a avut loc joi și s-a încheiat fără a fi semnat vreun document între părți.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat la momentul respectiv că "partea ucraineană nu a obținut rezultatele de care are nevoie", dar s-a convenit cu partea rusă instituirea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

Evacuarea civililor din Mariupol, blocată două zile la rând

Presa internațională a relatat că două tentative de a permite funcționarea rutelor de evacuare la Mariupol și Volnovaha, în estul Ucrainei, au eșuat, după ce ucrainenii și rușii s-au acuzat reciproc de încălcarea înțelegerii de încetare a focului.

Luni, Rusia a anunțat că a permis formarea de coridoare umanitare.

Decizia ar fi fost luată la cererea președintelui francez Emmanual Macron, potrivit Ministerului rus al Apărării.

Coridoarele vizează evacuarea civililor din Kiev, Mariupol, Harkov și Sumî (Sumy).

Rușii vor să-i evacueze pe civilii ucraineni în Rusia și în Belarus

Potrivit hărților publicate de agenția de presă RIA, coridorul de la Kiev va duce spre Belarus, iar civilii din Harkov vor avea doar un coridor care duce spre Rusia.

Coridoarele de la Mariupol și Sum ar permite evacuarea atât spre alte orașe ucrainene, cât și spre Rusia.

AFP relatează că partea ucraineană respinge coridoarele către Rusia și Belarus.

Nexta_tv arată că vicepremierul ucrainean a cerut Rusiei să accepte coridoare umanitare care să permită civililor să ajungă în orașe ucrainene, în loc de Rusia și Belarus, și a făcut apel la ajutorul SUA, Marii Britanii și Franței în acest sens.

Președinția franceză a reacționat, luni, și a dezmințit că Macron i-ar fi cerut lui Putin coridoare de evacuare spre Rusia.

În așteptarea negocierilor, consilierul președintelui ucrainean și-a reluat criticile la adresa Occidentului, care a refuzat până în prezent să instituie o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Oficiali ai SUA și ai NATO au arătat că o astfel de măsură - care ar însemna ca avioanele miliare ale Alianței să interzică avioanelor ruse accesul pe cerul Ucrainei - i-ar aduce pe aliați și pe ruși pe poziții de confruntare directă, cu consecințe incalculabile.

"Aparent, pentru prietenii noștri este o plăcere să stea în cafenea la Paris, Berlin, New York sau Budapesta, să soarbă din cafea cu un croissant în față și să se uite la fotografiile orașelor ucrainene, care sunt distruse chiar în acest moment. Însă orașele noastre, pe moarte, încă luptă", a scris Podoliak pe Twitter.

×
Subiecte în articol: Mihailo Podoliak negocieri Rusia Ucraina
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close