Antena 3 CNN Actualitate O nouă lege în România, împotriva risipei alimentare, ar putea aduce schimbări în magazine

O nouă lege în România, împotriva risipei alimentare, ar putea aduce schimbări în magazine

O nouă lege împotriva risipei alimentare ar urma să intre în vigoare în România.

de Laura Dinu    |    14 Feb 2024   •   14:50

Legea are ca obiectiv principal reducerea risipei alimentare prin implementarea unor măsuri și politici eficiente la nivel național.

Toți comercianții vor fi obligați să pună în aplicare cel puțin două dintre măsurile de reducere a risipei alimentare. În mod contrar, riscă amenzi considerabile. 

Această schimbare reprezintă o trecere de la recomandări la reglementări obligatorii, subliniind importanța combaterii risipei alimentare și necesitatea unei acțiuni concrete din partea tuturor actorilor implicați. Prin impunerea unor standarde și măsuri specifice, legea își propune să micșoreze cantitatea de alimente aruncate și să promoveze practici mai responsabile în ceea ce privește gestionarea resurselor alimentare.

Implementarea acestei legi va reprezenta un pas semnificativ în lupta împotriva risipei alimentare în România și va contribui la promovarea unei utilizări mai eficiente și sustenabile a alimentelor în întreaga țară.

”Veste bună din Parlament! Proiectul privind reducerea risipei alimentare a primit astăzi ultimul raport favorabil şi se îndreaptă spre vot săptămâna următoare!! 

Am inițiat acest proiect, alături de Florin-Alexandru Alexe, Bogdan Ivan şi Miklós Zoltán, pentru a reuşi împreună să ducem tonele de alimente care se aruncă din magazine, restaurante, instituții publice acolo unde e nevoie de ele. 

În fiecare zi, în România, se culcă flămânzi mii de copii. Asta în timp ce tone întregi de alimente sunt aruncate zilnic. Putem să ducem aceste alimente la cei care au nevoie de ele. 

Ce spune legea

- Autoritățile publice vor implementa măsuri de reducere a risipei alimentare atunci când în activitatea lor gestionează produse alimentare

- Operatorii economici vor avea obligația să implementeze cel puțin două măsuri, dintre cele prevăzute în lege, înainte să arunce alimentele

- Vom crea o platformă online, gestionată de Ministerul Agriculturii, în care vor fi raportate informații de la operatorii economici cu privire la alimentele aruncate/salvate

- Mai puțină birocrație! Va fi mai ușor pentru asociații să ia alimentele care nu sunt foarte perisabile

- Vom avea o strategie națională împotriva risipei alimentare”, a scris pe o rețea socială Diana Buzoianu, unul dintre inițiatorii proiectului. 

×
Subiecte în articol: risipa alimentară magazine lege România
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close