Antena 3 CNN Actualitate Nu stăm la discuţii cu ministerele! Funcţionarii publici şi profesorii, în grevă generală

Nu stăm la discuţii cu ministerele! Funcţionarii publici şi profesorii, în grevă generală

Nu stăm la discuţii cu ministerele! Funcţionarii publici şi profesorii, în grevă generală
30 Oct 2008   •   12:08

Federaţia Sindicatelor Lidere din Învăţământ a decis să intre luni, 10 noiembrie, în grevă de avertisment, timp de două ore, de la 12.00 la 14.00, iar pe 18 noiembrie, în grevă generală. Nu vom sta la discuţii cu ministerele! Vrem să se aplice legea votată de Parlament, validată de Curtea Constituţională şi promulgată de preşedinte, a declarat, pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, Gheorghe Isvoranu. Faptul că legea nu se aplică ne face să credem că nu se doreşte calitate în învăţământ, a continuat acesta. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret intră, tot luni, în grevă generală. Preşedintle PSLI Aurel Cornea a declarat, la Antena3, că luni, 10 noiembrie, membrii federaţiei vor depunne o plângere la Comisia de Petiţii, din cadrul Parlamentului European, împotriva Guvernului Tăriceanu şi o plângere la Geneva, la Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), care va fi analizată în Consiliul de Administraţie al OIM la începutul lunii noiembrie.
"Premierul a minţit când a spus că avem sporuri şi normă didactică de 14 ore. Nu e adevărat, nu avem sporuri, iar norma didactică este de 40 de ore şi nu suntem milogii societăţii să trăim din impozitele muncitorilor, aşa cum spune Tăriceanu", a adăugat Cornea.

Pe de altă parte, Federaţia Cartel Alfa nu va recurge la grevă pentru a forţa mâna guvernanţilor. Preşedintele federaţiei, Bogdan Hossu, spune că aceste probleme ale profesorilor pot fi rezolvate doar prin dialog.
Ministrul Educaţiei Anton Anton şi liderii principalelor federaţii sindicale din învăţământ s-au întâlnit, joi, la ora 10.00, pentru negocieri, deşi cei mai mulţi s-au arătat reticenţi în privinţa discuţiilor. S-a discutat despre faptul că salarizarea din învăţământ este prea rigidă, adică nu se modifică în funcţie de performanţe a declarat ministrul Educaţiei, Anton Anton. Prin urmare, ministerul Educaţiei va înfiinţa nişte comisii de analiză în acest sens.
Reprezentanţii Alianţei Sed Lex s-au întâlnit, tot joi, la ora 14.00, cu ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Liderul SED LEX Vasile Marica declară eşuate negocierile. "Am fost dispuşi să discutăm pe criterii economice mărirea salarială", a declarat Marica. Funcţionarii vor intra în grevă generală pe 13 noiembrie, vor sta la birouri, dar nu vor munci, activitatea în instituţie paralizându-se. Cei de la ministerul Finanţelor spun că nu există bani pentru majorări salariale.
?Guvernul României nu este împotriva acestor creşteri, dar trebuie să ţinem cont de situaţia economiei?, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu. Aceste nu neagă că o majorare salarială este necesară, dar că nu poate fi vorba de o creştere cu 50%. ?Ar însemna să avem ( în anul următor) o inflaţie dublă, poate chiar triplă faţă de anul acesta?, a continuat preşedintele ANAF.
?Le-am spus celor de la SED LEX să stabilească o comisie care să analizeze performanţa economică a României în acest an, creşterile care au avut loc?, spune Chiţoiu. "Atitudinea sindicatelor SED LEX este, mai degrabă, emoţională", încheie preşedintele ANAF.

Liderii confederaţiilor sindicale au fost invitaţi la discutii, vineri, la ora 12.00, şi la sediul Ministerului Muncii
. Asistenţii medicali spun că vor organiza un miting pe 10 sau 11 noiembrie, iar funcţionarii vor protesta pe 3 şi 13 noiembrie.Sindicaliştii ameninţă cu blocarea sistemului bugetar pentru a-iarăta lui Călin Popescu Tăriceanu că leagea de majorare a salariilor trebuie pusă în aplicare.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ministrul educatiei
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close