Antena 3 CNN Actualitate Obiceiurile din prima zi a Anului Nou nu au fost uitate în satele româneşti

Obiceiurile din prima zi a Anului Nou nu au fost uitate în satele româneşti

Obiceiurile din prima zi a Anului Nou nu au fost uitate în satele româneşti
02 Ian 2009   •   09:17

În unele sate din Bistriţa-Năsăud datinile din Ajun, dar şi din prima zi a Anului Nou nu au fost uitate. O tradiţie importantă este cea din satul Budacul de Sus, unde se practică umblatul cu plugul. Obiceiul este ţinut cu sfinţenie de sute de ani şi se spune că aduce belşug în casa gazdei. Şi localnicii din Spring, judeţul Alba, au un obicei aparte. În prima zi din an, sărbătoresc Butea, adică sărbătoarea butoiului.
În ziua de Anul Nou, 20 de tineri pornesc la fugă prin sat, trăgând un plug. Acesta este împodobit cu brazi şi trece prin curţile oamenilor pentru a alunga răul.Tinerii pleacă de la casa învăţătorului trec apoi pe la preot, urmează primarul şi apoi pe la oamenii gospodari. Când plugul îţi intră în curte, se consideră o cinste.
În fruntea feciorilor se află "Momuietele", deschizătorii de cale pentru plug care nu au voie să vorbească pentru a nu fi recunoscuţi. Mai mult aceştia se răzbună pe cei care i-au supărat de-a lungul anului.
Localnicii din Spring, judeţul Alba, au si ei un obicei aparte. În prima zi din an, sărbătoresc Butea. Un butoi este umplut cu vin de la toţi localnicii din sat, încă din prima zi de Crăciun, iar în ziua de an nou, are loc un ritual aparte, totul sărbătorit cu alai de nuntă.
Obiceiul Butea feciorilor începe în prima zi de Crăciun, când feciorii îmbrăcaţi în costume populare colindă prin sat pentru a aduna vinul necesar petrecerilor de Crăciun. În prima zi din noul an, flăcăii care la Crăciun au fost cu colindul se deghizează în mire, mireasă, naş, şi naşă şi umblă prin sat cu un alai de nuntă după ei. În faţa lor merge crăjmarul, un băiat îmbrăcat cu paie care mai apoi trebuie aprins pentru că a furat mult vin şi feciorii nu mai au ce bea.
Butea de la Spring mai semnifică şi alungarea spiritelor rele care s-au abătut asupra localităţii lor pe parcursul unui an. După ce alaiul umblă în tot satul, se opreşte în centru, unde mireasa se dansează, după care este furată. Ca la orice nuntă, mirele îşi recuperează mireasa numai după ce plăteşte tribut pentru ea.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close