Antena 3 CNN Actualitate Papa Francisc vine în România. Începe vineri o vizită apostolică de trei zile

Papa Francisc vine în România. Începe vineri o vizită apostolică de trei zile

Papa Francisc vine în România. Începe vineri o vizită apostolică de trei zile
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    30 Mai 2019   •   19:34

PAPA FRANCISC în România. Papa Francisc începe vineri o vizită apostolică de trei zile în România, Sanctitatea Sa fiind aşteptat de autorităţi, ierarhi şi pelerini la Bucureşti, Şumuleu-Ciuc, Iaşi şi Blaj.

PAPA FRANCISC în România. Vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România include, în doar trei zile, opt discursuri în faţa autorităţilor politice şi religioase, beatificarea a şapte episcopi greco-catolici martiri şi o întâlnire cu comunitatea romă.

Citiți și: Mesajul Papei Francisc, înainte de vizita în România: „Rugați-vă pentru mine!”

PAPA FRANCISC în România. „Dragi fraţi şi surori din România, mai sunt doar câteva zile până la călătoria care mă va aduce în mijlocul vostru. Gândul acesta mă bucură şi doresc încă de pe acum să vă adresez tuturor salutul meu cel mai cordial. Vin în România, ţară frumoasă şi primitoare, ca pelerin şi frate şi le mulţumesc preşedintelui şi celorlalte autorităţi ale statului pentru că m-au invitat şi pentru deplina colaborare. Trăiesc deja bucuria întâlnirii cu patriarhul şi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi cu păstorii şi credincioşii catolici. Vin între voi ca să mergem împreună. Mergem împreună când învăţăm, să păstrăm rădăcinile şi familia, când ne îngrijim de viitorul copiilor şi al fratelui de lângă noi, când ne depăşim fricile şi suspiciunile, când lăsăm să cadă barierele care ne separă de ceilalţi”, a fost mesajul Suveranului Pontif, transmis cu doar câteva zile înainte de sosirea în România.

Citiți și: Prognoză ANM: Vijelii în ziua venirii Papei la Bucureşti - VIDEO

PAPA FRANCISC în România. Pe toată durata desfășurării evenimentelor prilejuite de vizita în România a Papei Francisc, IGSU va lua toate măsurile pentru gestionarea eficientă a potențialelor situații de urgență.

PAPA FRANCISC în România. În cele patru oraşe din ţară în care Sanctitatea Sa va oficia slujbe religioase și se va întâlni cu pelerinii, se vor afla echipaje de pompieri şi paramedici SMURD care pot acorda sprijin și prim-ajutor populației. Atât credincioșii, cât și localnicii pot solicita şi primi asistență medicală de urgență în punctele de prim-ajutor şi spitalele mobile SMURD amplasate în aceste zone.

PAPA FRANCISC în România. Participanţii la aceste activităţi publice sunt rugaţi, pentru siguranţa lor, să respecte recomandările autorităților de la fața locului. De asemenea, dacă sesizează persoane aflate în dificultate sau eventuale situații de urgență, să anunțe imediat personalul IGSU prezent în dispozitivele din apropiere sau să semnaleze cazul la 112.

Ce măsuri și restricții se vor lua în București

PAPA FRANCISC în România.  A mai rămas o zi până când Papa Francisc va ajunge în România. Capitala va intra în stare de alertă pentru această vizita istorică a Suveranului Pontif, unul din cei mai bine păziţi oameni ai Planetei. 

Prin locurile pe unde va trece Sfântului Părinte sunt luate măsuri de securitate extreme.

PAPA FRANCISC în România. Măsurile de securitate sunt, însă, duse la un alt nivel. Încă de joi, străzile sunt închise, maşinile ridicate de pe străzi. 

Citiți și: Papa Francisc, vizită în București. Restricțiile de trafic și programul mijloacelor de transport. Iată cum arată harta traseului Suveranului Pontif - FOTO

Bucureşti - prima etapă a vizitei în România

PAPA FRANCISC în România. Vineri, la ora 11.30, Papa Francisc va ajunge la Bucureşti şi va fi întâmpinat, pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", de preşedintele Klaus Iohannis.

Ceremonia oficială de primire de la Palatul Cotroceni este prevăzută pentru ora 12.05. Cei doi înalţi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete, urmate de o întâlnire cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, cu alte autorităţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai corpului diplomatic. Cu această ocazie, în prezenţa a aproximativ 400 de invitaţi, şeful statului şi Papa Francisc vor susţine discursuri.

În cursul după-amiezii, de la ora 15.45, Suveranul Pontif va avea o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, la Palatul Patriarhiei, după care Sanctitatea Sa se va întâlni, de la ora 16.15, cu Sinodul Permanent al BOR.

PAPA FRANCISC în România. Papa Francisc va merge apoi, la ora 17.00, la Catedrala Naţională, programul vizitei cuprinzând rostirea rugăciunii "Tatăl nostru", în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii "Tatăl nostru", în limba română, urmată de cântări pascale ortodoxe. Potrivit Patriarhiei Române, "programul nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte şi consecutive, conform hotărârii Sfântului Sinod şi practicii din diaspora română când se foloseşte acelaşi lăcaş de cult".

La ieşirea din Catedrală, Patriarhul Daniel şi Papa Francisc vor saluta credincioşii prezenţi cu salutul pascal "Hristos a înviat!".

De la ora 18.10, Suveranul Pontif va participa la Sfânta Liturghie de la Catedrala catolică "Sfântul Iosif", unde va rosti o omilie. Sfânta Liturghie de la Catedrala "Sfântul Iosif", la care reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice au estimat participarea a peste 25.000 de credincioşi, va dura o oră şi 20 de minute.

Sâmbătă - vizitele de la Şumuleu-Ciuc şi Iaşi

PAPA FRANCISC în România. În cea de a doua zi a vizitei în România, Papa Francisc va merge, sâmbătă, la Sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc, unde, de la ora 11.30, va oficia Sfânta Liturghie, la altarul aflat în şaua muntelui Şumuleu, acolo unde are loc, în fiecare an, marele pelerinaj de Rusaliile catolice, care în acest an este programat la sfârşitul săptămânii viitoare.

Localitatea harghiteană Şumuleu-Ciuc găzduieşte Bazilica papală minoră închinată Sfintei Fecioare, păstorită de Ordinul Franciscan. Biserica barocă a fost sfinţită în anul 1876, iar în 1948 Papa Pius al XII-lea a ridicat-o la rangul de bazilică minoră.

PAPA FRANCISC în România. În preajma altarului de unde Papa Francisc va oficia liturghia de la Şumuleu-Ciuc a fost amplasată deja o poartă secuiască de mari dimensiuni, cu simboluri specifice zonei Ciuc.

Statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, sculptată în lemn de tei, cea mai mare de acest fel din lume şi cu o vechime de peste 500 ani, va fi scoasă din biserica franciscană, pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, şi va fi dusă la altarul de unde Papa va oficia Sfânta Liturghie.

Citiți și: Cum va arăta scaunul pe care va sta Papa Francisc şi unde a fost construit - VIDEO

PAPA FRANCISC în România. Tot sâmbătă, de la ora 17.25, Suveranul Pontif va vizita Catedrala romano-catolică "Sfânta Maria Regină" din Iaşi, unde va fi aşteptat de aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă.

După acest moment, Sfântul Părinte se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa, de la ora 17.45, la "Întâlnirea mariană" cu tinerii şi familiile, unde va susţine un discurs.

Beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici - duminică, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj

PAPA FRANCISC în România. Papa Francisc se va afla duminică, în ultima zi a vizitei sale în România, la Blaj unde va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici.

Suveranul Pontif a autorizat încă din luna martie recunoaşterea martiriului a şapte episcopi români greco-catolici: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu - ucişi din ură faţă de credinţă între anii 1950 şi 1970.

Citiți și: Vizita Papei Francisc în România va fi marcată de Banca Naţională. BNR pune în circulaţie monede din aur

PAPA FRANCISC în România. Tot la Blaj, Suveranul Pontif are programată o întâlnire de aproape o oră cu reprezentanţi ai minorităţii rome, într-o biserică purtând hramul "Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu".

Vizita în România a Papei Francisc se va încheia duminică, cu o ceremonie de rămas bun, la ora 17.20, desfăşurată în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, pe Aeroportul Internaţional Sibiu, de unde avionul papal va decola spre Roma, la ora 17.30.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close