Antena 3 CNN Actualitate Penitenciarul Pitești, fosta închisoare a deținuților politici, devine monument istoric. Raluca Turcan: "Este un simbol al protejării valorilor democratice"

Penitenciarul Pitești, fosta închisoare a deținuților politici, devine monument istoric. Raluca Turcan: "Este un simbol al protejării valorilor democratice"

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești, fosta închisoare a deținuților politici din perioada regimului comunist.

Penitenciarul Pitești, fosta închisoare a deținuților politici, devine monument istoric. Raluca Turcan: "Este un simbol al protejării valorilor democratice"
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2023   •   10:27

După semnarea de către ministrul Culturii, Raluca Turcan, a ordinului de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Pitești - Fosta închisoare a deținuților politici, situat în Pitești, penitenciarul a fost inclus în Lista Monumentelor Istorice și i s-a conferit, la inițiativa Ministerului Culturii și cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Argeș, regimul de monument istoric de grupă A.

"Închisoarea de la Pitești este o amintire dureroasă, dar și o mărturie a forței spiritului uman de a rezista și de a se opune opresiunii.

Clasarea Penitenciarului Pitești este un moment deosebit de important în încercarea de a conștientiza și recupera istoria recentă a României.

Povestea închisorii de la Pitești și a Experimentului Pitești ajută la cinstirea victimelor și a curajului celor care au luptat împotriva nedreptăților regimului comunist.

Citește și: Pompierii români luptă să stingă cele peste 80 de incendii care mistuie Grecia

De asemenea, recunoașterea Închisorii drept monument istoric îi reconfirmă poziția ca simbol al luptei împotriva opresiunii comuniste în România și simbol al protejării valorilor democratice”, a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Experți și specialiști atestați de către Ministerul Culturii au întocmit studiul istorico-arhitectural care a stat la baza deciziei de clasare ca monument istoric a Penitenciarului Pitești care va fi, începând de miercuri, supus Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Aceștia au luat în calcul importanța și încărcătura istorică deosebită a unuia dintre cele mai întunecate locuri aparținând memoriei comunismului în România, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: penitenciar Pitești monument istoric
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close