Antena 3 CNN Actualitate Pervez Musharraf, pro-american pe teritoriu Al Qaeda

Pervez Musharraf, pro-american pe teritoriu Al Qaeda

Pervez Musharraf, pro-american pe teritoriu Al Qaeda
21 Aug 2008   •   07:18

Când scena politică a lumii este zguduită de conflictul ruso-georgian, o ştire din Pakistan trece mai uşor neobservată, chiar şi atunci când este vorba despre schimbări radicale. ?La centru?, nici măcar cel mai apropiat dintre oamenii lui Pervez Musharraf (پرویز مشرف) nu ştia clar ce avea să se întâmple luni, 18 august. Ei bine, preşedintele Pakistanului a demisionat, într-un moment în care noua coaliţie de guvernare a ţării îi pregătea o destituire pe motiv de încălcare a prevederilor Constituţiei. În discursul pregătit pentru presă, Musharraf s-a plâns că guvernul a lansat false acuzaţii la adresa sa, tocmai pentru a justifica o procedură abuzivă de destituire: ?Anumite persoane care urmăresc interese personale au lansat acuzaţii false împotriva mea, au înşelat populaţia?, fără a ţine cont de eforturile depuse ?cu bună credinţă pentru siguranţa acestei ţări greu încercate economic?.

Stabilitatea Pakistanului, singura ţară islamică deţinătoare de arme nucleare, este ameninţată de ofensiva fundamentaliştilor islamici aliaţi cu reţeaua al-Qaida, ai cărei lideri sunt refugiaţi pe teritoriul său. În aceste condiţii, ambele partide ale coaliţiei îi erau ostile actualului preşedinte, reales anul trecut în condiţii controversate. Alegerile au avut loc după mai multe luni de tulburări politice şi confruntări violente. Campania electorală a marcat punctul culminant, încheindu-se cu un atentat sinucigaş devastator, în care au pierit 47 de oameni. Violenţele au fost însă aproape uitate când opozanţii preşedintelui ? două formaţiuni conduse de fostul premier Nawaz Sharif şi respectiv de urmaşii regretatei Benazir Bhutto, asasinată la sfârşitul anului 2007 ? au câştigat alegerile şi au şi contestat alegerea lui Musharraf de către fostul parlament.

Ca atare, preşedintele pakistanez avea opţiuni limitate: să fie înlăturat prin votul a două treimi din membrii Parlamentului; să dizolve Parlamentul şi să declare chiar situaţie de urgenţă; sau, cea mai onorabilă soluţie ? demisia.

Preşedinţi disperaţi sau Cum să te agăţi de putere



În războiul american împotriva terorismului, fostul lider de la Islamabad reprezenta unul din aliaţii-cheie ai Washingtonului, cu toate că majoritatea populaţiei pakistaneze se opune acestei tendinţe. Anul trecut, opoziţia a contestat dreptul şefului statului de a candida din nou, la opt ani după preluarea puterii prin lovitură de stat. Pervez Musharraf, în vârstă de 65 de ani, a preluat puterea în 1999, îndepărtându-l şi exilându-l pe fostul premier Nawaz Sharif în Arabia Saudită. Apoi a lansat Pakistanul pe linia pro-occidentală, după atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. În această notă, Osama bin Laden îi declarase război deschis lui Musharraf, în cadrul unei campanii de propagandă marca Al Qaeda.

Acţiunile organizaţiei în Pakistan au constituit pretextul preşedintelui pakistanez, în faţa iminentei căderi de la putere: într-un discurs televizat transmis în toamna anului 2007, Musharraf afirma că ?terorismul şi extremismul au ajuns la apogeu? şi ameninţă unitatea ţării. ?Consider că lipsa de acţiune în acest moment ar fi sinucigaşă pentru Pakistan şi nu pot permite ţării să se sinucidă. Aşa că am fost nevoit să acţionez pentru a apăra tranziţia democratică pe care am iniţiat-o acum opt ani?, a declarat preşedintele Musharraf. Şi a acţionat: a decretat stare de urgenţă şi a suspendat Constituţia.

Următoarea manevră s-a îndreptat către puterea judiciară: ?Unii judecători iau decizii care slăbesc puterea executivă? în lupta cu terorismul. Aşa că după decretarea stării de urgenţă a schimbat mai mulţi preşedinţi ai Curţii Supreme pentru un aviz favorabil. Curtea urma să se pronunţe asupra validării alegerilor prezidenţiale din luna octombrie, câştigate de Musharraf, care îndeplinea pe atunci şi funcţia de şef al Marelui Stat Major. Nici presa nu a scăpat ? mediile de informare nu au mai avut voie să publice critici la adresa lui Musharraf, a guvernului sau a armatei.

A fost începutul sfârşitului, pentru că lumea întreagă a pus atunci sub semnul întrebării alegerile legislative ce urmau în ianuarie 2008. Televiziuni private erau reduse la tăcere, puterile occidentale doreau ca Pakistanul să revină pe drumul cel bun, iar adversarii lui Musharraf acuzau evidenţa: acesta dorea doar să prevină invalidarea realegerii sale în scrutinul din octombrie. Benazir Bhutto, încă în viaţă, avea să renunţe la ideea unei posibile colaborări cu partidul preşedintelui, în timp ce Nawaz Sharif cerea direct poporului să reacţioneze împotriva lui Musharraf.

Musharraf, acuzat de implicare în moartea lui Bhutto

Benazir Bhutto ar fi urmat să predea unor oficiali americani un dosar referitor la modul în care regimul condus de Pervez Musharraf şi serviciile de informaţii pakistaneze intenţionau să fraudeze alegerile legislative programate pentru ianuarie 2008. Întâlnirea cu demnitarii americani ar fi urmat să aibă loc chiar în ziua în care a fost comis asasinatul, potrivit unui consilier al lui Bhutto. În replică, Musharraf a cerut ca trupul neînsufleţit să fie exhumat pentru a pune capăt polemicilor privind o eventuală complicitate a guvernului în uciderea liderului opoziţiei, în plină campanie electorală. ?Da, să o exhumăm. Doresc în proporţie de sută la sută exhumarea ei?, a declarat Musharraf.

Familia a cerut în schimb ca regimul lui Musharraf să accepte deschiderea unei anchete a ONU privind decesul ei, demers respins până în prezent. ?Nu poate fi iniţiată o anchetă a ONU deoarece nu sunt doar două sau trei ţări implicate. De ce să existe o anchetă? Este ridicol?, a declarat preşedintele. Circumstanţele morţii lui Bhutto nu au fost clar stabilite, şi cadavrul său nu a fost supus unei autopsii.

Potrivit ipotezei oficiale a Guvernului, islamiştii care au legături cu reţeaua al-Qaida sunt cei care au comis atentatul soldat cu moartea fostului premier pakistanez, precum şi altor 22 de persoane, la Rawalpindi, în suburbia Islamabadului. Mai mult de jumătate dintre cetăţenii pakistanezi consideră că organismele de securitate ale guvernului pakistanez sau politicieni apropiaţi puterii sunt responsabili pentru moartea lui Benazir Bhutto.

Cine va conduce Pakistanul?

Se spune că soţul lui Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari, ar putea urmări să devină şeful statului şi că, în acest caz, va încerca să păstreze competenţele actuale. Zardari a fost ministru în cabinetul soţiei sale însă, în urma unor scandaluri de corupţie, care i-au dat prostul renume de ?ministrul zece la sută?, a fost înlocuit. Pe de altă parte, Zardari sugerează că viitorul preşedinte ar putea fi femeie, motiv pentru analişti să speculeze că ar putea fi vorba de liderul paştun Asfandayr Wali Khan, al cărei partid liberal face parte din coaliţia de guvernare.

Ella Moroiu, Antena3.ro

×
Parteneri
Leguma cu care românii au dat lovitura în această perioadă E 30 lei kg!
x close