Antena 3 CNN Actualitate Petre Florin Manole (PSD), reacție la conflictul interetnic din Gabrovo, dintre bulgari și romi: Faptele penale nu au identitate etnică!

Petre Florin Manole (PSD), reacție la conflictul interetnic din Gabrovo, dintre bulgari și romi: Faptele penale nu au identitate etnică!

Petre Florin Manole (PSD), reacție la conflictul interetnic din Gabrovo, dintre bulgari și romi: Faptele penale nu au identitate etnică!
15 Apr 2019   •   16:54

Deputatul PSD Petre Florin Manole reacționează la recentele incidente interetnice din Bulgaria.

"În orașul Gabrovo, din Bulgaria, relațiile dintre bulgari și bulgari de etnie romă au degenerat într-un conflict interetnic grav. Deși au fost trimise trupe de jandarmi, famillii întregi de romi au fost sfătuite să părăsească orașul pentru a nu fi linșate. Se pare că totul a pornit de la o presupusă agresiune între câțiva indivizi și s-a ajuns la culpabilizarea unei întregi comunități. Condamn ferm orice agresiune și atitudine rasistă și cred că guvernul bulgar trebuie să rezolve urgent problemele, în acord cu legile și valorile europene care ne guvernează pe toți. Pentru mine este clar: faptele penale nu au identitate etnică iar cei care le înfăptuiesc trebuie să raspundă individual, indiferent despre cine este vorba. Nu există nicio justificare morală, etnică, politică, economică, socială, religioasă etc. pentru a condamna comunități și familii întregi la teroare, la linșaj sau alte forme de violență psihică sau fizică! Fac apel la calm și încurajez autoritățile bulgare să încerce să rezolve acest conflict, ce poate degenera, așa cum s-a întâmplat și în România, în 1993 la Hădăreni, când zeci de case au fost arse și un întreg conflict interetnic a pus răul mai presus de rațiune. Cine a avut de câștigat? Cu siguranță nimeni", scrie Manole, pe Facebook. 

Nouă persoane au fost arestate joi în oraşul bulgar Gabrovo în timpul confruntărilor dintre poliţie şi grupuri de tineri mascaţi care au încercat să ia cu asalt un cartier populat în majoritate de romi, unde pe 7 aprilie trei persoane de etnie romă au agresat un angajat al unui magazin, relatează agenţia EFE.

Un poliţist şi doi jurnalişti au fost răniţi în confruntările de joi seara, când circa 900 de persoane s-au adunat la un protest. Grupuri de tineri violenţi din rândul acestor manifestanţi s-au îndreptat apoi către respectivul cartier, dar au fost opriţi de intervenţia poliţiei.

Protestele şi atacurile împotriva comunităţii rome din Gabrovo au început miercuri seara, după ce pe reţelele de socializare a fost distribuită o înregistrare video în care apar trei persoane, semnalate ca fiind de etnie romă, agresând cu brutalitate un angajat al unui magazin non-stop pe 7 aprilie. Cei trei suspecţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi apoi puşi în libertate fără să fie formulate acuzaţii împotriva lor. Ei au fost reţinuţi din nou joi şi au recunoscut că sunt autorii agresiunii.



Vicepremierul Tomislav Donchev a declarat vineri că ''indignarea oamenilor este justificată'', întrucât ei au senzaţia că unele grupuri sociale au mai multe drepturi decât altele.

Circa 86% dintre familiile de romi trăiesc în condiţii de sărăcie în Bulgaria, faţă de 23% pe ansamblul populaţiei acestei ţări, relevă un raport european publicat anul trecut. Conform aceluiaşi document rata şomajului în rândul romilor bulgari este de trei ori mai mare faţă de rata medie pe ţară.

Autorităţile locale au început să demoleze construcţiile ridicate ilegal în cartierele de romi şi guvernul a anunţat că nu va mai acorda ajutoare sociale familiilor ale căror copii nu merg la şcoală.

Educaţia este prima problemă care trebuie abordată, a declarat cu o zi în urmă un alt vicepremier bulgar, Krassimir Karakacianov, care a acuzat că problema romilor a fost ţinută ''ascunsă sub preş timp de 20 de ani pentru ca nu cumva să se supere cineva de la Bruxelles''.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close