Antena 3 CNN Actualitate Posturile de poliţie rurală vor fi desfiinţate până în mai

Posturile de poliţie rurală vor fi desfiinţate până în mai

 Posturile de poliţie rurală vor fi desfiinţate până în mai
Sursa foto: Foto: Mediafax
20 Ian 2011   •   19:28

Şeful IGPR, chestorul Liviu Popa, a declarat, joi, că posturile de poliţie rurală vor fi desfiinţate până cel târziu în prima zi a lunii mai, iar poliţiştii vor lucra ca sectorişti, potrivit unui proiect de reformare pe fond a Poliţiei Române care va fi public la jumătatea lunii februarie. Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că Poliţia Română nu îşi permite "luxul" să distribuie resursele pe care le are "în mod haotic şi fără niciun fel de analiză", infomrează Mediafax.

"Dorim o reformare pe fond a Poliţiei Române, reformare care a pornit de la un proiect pe care îl avem într-o fază de definitivare, care vine să aducă, din punctul meu de vedere şi al echipei cu care lucrez, ca pilon principal, eficienţa în activitatea muncii de Poliţie, să introducă principii de eficienţă, de privat, în public", a spus Popa. Întrebat la ce se referă reformarea pe care o propune, şeful IGPR a spus că este vorba de o reformare atât din perspectivă structurală, cât şi funcţională a Poliţiei.

"Sunt câteva lucruri pe care dorim să le reorganizăm în Poliţie, dar nu este definitiv. Vorbim despre o desfiinţare a posturilor de poliţie rurale, despre reînfiinţarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, despre dezvoltarea unor concepte care să aducă mai multă eficienţă şi orientarea resurselor spre priorităţi şi în primul rând creşterea şi numerică şi ca importanţă până la nivel de serviciu al analizei informaţiilor", a explicat chestorul. În ceea ce priveşte desfiinţarea posturilor de poliţie rurale, Popa a spus că Poliţia Română nu îşi permite luxul să le păstreze.

 


"Nu putem să ne permitem luxul să ţinem trei poliţişti şi la o comună de o mie de locuitori, şi la una de trei mii şi la una de cinci mii de locuitori. Nu ne putem permite luxul să ne distribuim resursele pe care le avem în mod haotic şi fără niciun fel de analiză pe ceea ce înseamnă riscurile şi vulnerabilităţile pe care le avem. Sunt numeroase argumente. E un proiect la care eu lucrez din 2007, de când eram inspector şef. Sunt modele europene într-adevăr, adaptate, într-o oarecare măsură, la o problematică specifică şi specială pe care o are fiecare judeţ", a spus el.

Cu toate acestea, Popa a declarat că nu se pune problema unor disponibilizări, ăîn pofida acestei restructurări. "În mediul rural nu va fi o reducere de personal. Poliţiştii îşi vor păstra locurile de muncă, nu vor mai fi şefi de post, dar nu vor pierde la salarii fiindcă vor fi sectorişti", a afirma Popa. Potrivit sursei citate, până în 15 februarie proiectul va fi public.

"Sunt judeţe în ţară care deja îl implementează pe proiecte pilot, dar cel mai târziu de la 1 mai va fi implementat în toată ţara", a adăugat Popa.  Şeful IGPR a mai spus că desfiinţarea posturilor de poliţie rurale va duce la economii.

"Noi, în prezent, în ţară ne permitem luxul să avem 2.834 de posturi de poliţie în condiţiile în care sunt comune cu 500 -700 de locuitori. Postul de poliţie trebuie încălzit, trebuie iluminat, trebuie să aibă de toate, iar aceste fonduri le vom direcţiona să facem reparaţii la maşini şi să avem benzină pentru a putea avea o poliţie 24 de ore din 24 în stradă pentru că nu avem cum să normăm azi munca a trei oameni în aşa fel încât să avem poliţie 24 din 24", a spus Popa.

Şeful IGPR a adăugat că, în medie, cheltuielile cu întreţinerea unui sediu de poliţie se ridică la peste 1.500 de lei lunar. "Posturile de poliţie rurale, în marea lor majoritate, nu sunt ale Poliţiei, sunt ale primăriilor, iar pe cele care sunt ale noastre le vom transforma în locuinţe de serviciu sau în case de odihnă. Va fi analiză pe fiecare şi o să renunţăm la ele dacă trebuie", a explicat el.

Potrivit sursei citate, în loc de posturi de poliţie vor fi secţii de poliţie care vor acoperi cinci-şase comune de exemplu."Se vor aduna într-o secţie. Acolo vor avea logistica necesară pentru desfăşurarea activităţii. Nu ne putem permite să împrăştiem bani indiferent dacă avem nevoie sau nu” a concluzionat Popa.

Şeful IGPR, chestorul Liviu Popa a participat, joi, la şedinţa de bilanţ a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

×
Subiecte în articol: Politie desfiintare
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close