Antena 3 CNN Actualitate Premierul Bulgariei s-a întâlnit cu Klaus Iohannis şi cu Nicolae Ciucă. Un nou acord în domeniul transporturilor

Premierul Bulgariei s-a întâlnit cu Klaus Iohannis şi cu Nicolae Ciucă. Un nou acord în domeniul transporturilor

Premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a avut azi întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, şi cu Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

Premierul Bulgariei s-a întâlnit cu Klaus Iohannis şi cu Nicolae Ciucă. Un nou acord în domeniul transporturilor
de Dana Musceleanu    |    29 Apr 2022   •   16:31

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe premierul Bulgariei, Kiril Petkov, care a venit la București după o vizită la Kiev unde s-a întâllnit cu Volodimir Zelenski.

Discuțiile au vizat modalitățile de aprofundare a relației bilaterale, evoluțiile de securitate generate de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei și sprijinul acordat Ucrainei, securitatea energetică, coordonarea pozițiilor în plan regional, european și în perspectiva Summitului NATO de la Madrid.

În plan bilateral, Președintele Klaus Iohannis și Prim-ministrul Kiril Petkov au subliniat interesul comun de a dezvolta în continuare parteneriatul aprofundat dintre țările noastre, în plan politic, economic și securitar. În ceea ce privește cooperarea economică, a fost evidențiat faptul că România este al doilea partener comercial al Bulgariei, dintre statele membre ale Uniunii Europene, schimburile comerciale înregistrând creșteri semnificative în ultimii ani.
Cei doi înalți oficiali au discutat despre obiectivele comune de îmbunătățire a conexiunilor rutiere și fluviale de-a lungul Dunării și luarea măsurilor necesare pentru asigurarea navigabilității fluviului. În acest sens, a fost accentuată necesitatea implementării rapide a Proiectului european Fast Danube, menit să îmbunătățească navigația în partea româno-bulgară a Dunării.

Ambii lideri au subliniat rolul important al comunităților aflate pe cele două maluri ale Dunării, realizarea interconectărilor contribuind la dezvoltarea economică și la crearea de noi oportunități pentru acestea.

În domeniul energiei, Președintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul României pentru eforturile comune la nivel european în vederea eliminării cât mai curând posibil a dependenței energetice a Uniunii Europene de Federația Rusă, conform abordării agreate la nivelul Consiliului European. Totodată, Președintele României a subliniat importanța finalizării interconectărilor energetice la nivelul statelor membre UE, mai ales în contextul dificil actual, în care Federația Rusă a stopat exportul de gaze către Bulgaria și Polonia. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța majoră a operaționalizării rapide a interconectorului Bulgaria-Grecia și a apreciat măsurile luate recent în această direcție de statul vecin. Cei doi înalți oficiali au accentuat importanța cooperării bilaterale și regionale, pentru a face față acestei situații complexe în domeniul energetic.
De asemenea, Președintele României și Prim-ministrul Bulgariei au reiterat importanța cooperării pentru atingerea obiectivelor europene în materie de combatere a schimbărilor climatice.

Un nou acord semnat în domeniul transporturilor

Tot azi, la Palatul Victoria, Kiril Petkov a avut discuţii cu Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali au discutat despre colaborarea dintre cele două țări în domeniul transporturilor.

„L-am primit astăzi, la Palatul Victoria, pe omologul meu, prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov, o bună ocazie să reluăm dialogul nostru asupra mai multor teme de interes. Un punct important al discuției îl reprezintă colaborarea noastră în domeniul transporturilor, care a beneficiat de contribuția doamnei comisar european pentru transporturi, Adina Vălean”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a amintit de semnarea acordului pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei romano-bulgară la Giurgiu-Ruse.

„Concretizăm această cooperare prin rezultate de care să beneficieze cetățenii noștri. Acordul semnat astăzi la București în domeniul transporturilor va permite deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei romano-bulgară la Giurgiu-Ruse”, a conchis premierul.

Punctul de frontieră permanent de la Giurgiu-Ruse pentru trecerea Dunării cu feribotul va fi redeschis, potrivit acordului semnat vineri de Guvernul României și cel al Bulgariei. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu susține că, potrivit acordului, punctul de trecere va fi deschis permanent pentru pasageri și pentru vehiculele cu masă maximă de 40 de tone. Acordul pentru trecerea cu feribotul a frontierei româno-bulgare va intra în vigoare în toamna acestui an.

La Guvern va avea loc întrevederea în plen a celor două delegaţii, cu participarea comisarului european pentru Transport, Adina Vălean, urmată de o conferinţă de presă.

×
Subiecte în articol: Kiril Petkov Bulgaria Klaus Iohannis
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close