Antena 3 CNN Actualitate Producătorii de carne de porc, aproape de faliment

Producătorii de carne de porc, aproape de faliment

Producătorii de carne de porc se plâng că sunt falimentaţi de superamrketuri. Ei spun că sunt obligaţi să vândă sub preţul de producţie şi ajung să încaseze doar 5 lei pe kilogram. Cauza ar fi importurile masive de produse din Germania.

Producătorii de carne de porc, aproape de faliment
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    04 Ian 2021   •   18:10

Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, a intervenit în direct prin telefon la Antena 3, unde a vorbit despre cât de afectați sunt producătorii de carne de porc din România.

''Eu aș începe cu a vă prezenta situația din 2018. Autoritatea Sanitar Veterinară, în momentul apariției pestei porcine africane, pe teritoriul României, nu a luat măsurle în consecință, motiv pentru care, peste 90% din județele țării, au fost afectate de această pestă porcină. Au fost distruse foarte multe ferme care creșteau porci la momentul respectiv, motiv pentru care, importurile au ajuns în momentul de față, la 80-85 %.

Dacă lucrurile continuă așa, sigur că vom închide toate fermele de porci din România și vom apela la import, ceea ce înseamnă, pe de-o parte, distrugerea sistemului creșterii porcilor în România și pe de altă parte să depindem de importuri care chiar în momentul de față, în condițiile în care se importă la un preț mai mic, față de ceea ce cunoșteam. În foarte scurt timp se va întâmpla reversul.

Vom importa la prețuri mult mai mari, ceea ce va infuluența negativ buzunarele românilor. Ce s-a întâmplat de fapt. Hypermarketurile, eu am spus-o întotdeauna, fac politica țărilor din care provin. În aceste condiții, astăzi în Germania, având o infuență negativă vis-a-vis de extinderea pestei porcine africane, prețul cărnii de porc a scăzut dramatic. Pe de altă parte, China, despre care cunoaștem că este o mare țară importatoare și exportatoare de carne de porc și în același timp, unul dintre cei mai mari, crescători de porci din lume, a eliminat importurile de carne de porc din Germana, motiv pentru care prețul a scăzut dramatic

. Dacă la poarta fabricii unei ferme din România, prețul este de 6 lei pe kilogram, hypermarketurile obligă la un preț de 5,2 lei pe kilogram, ceea ce înseamnă o pierdre extraordinar de mare pentru fermieri și în scurt timp, distrugerea lor'', a spus Dragoş Frumosu, în exclusivitate la Antena 3.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close