Antena 3 CNN Actualitate Prof. dr. Mureșanu, despre efectele grave ale infectării Covid-19: ”Se poate rămâne cu sechele profunde la nivelul sistemului nervos”

Prof. dr. Mureșanu, despre efectele grave ale infectării Covid-19: ”Se poate rămâne cu sechele profunde la nivelul sistemului nervos”

Prof. univ. dr. Dafin Mureșanu, renumit neurolog român, a prezentat impactul pe care infecția cu coronavirus îl poate avea asupra sistemului nervos și periferic. În urma studiilor, doctorul afirmă că se poate rămâne cu sechele grave la nivel neurologic și avertizează că încă ”nu am atins punctul cel mai negru al epidemiei”.

Prof. dr. Mureșanu, despre efectele grave ale infectării Covid-19: ”Se poate rămâne cu sechele profunde la nivelul sistemului nervos”
de Cristina Tudorache    |    02 Iul 2020   •   20:48

Consecințele infecției cu Covid-19 afectează, în cadrul sistemului nervos, atât componenta motorie, cât și componenta cognitivă și cea a echilibrului emoțional, prin depresii și anxietăți.

"Infecția cu Sars-Cov-2 reprezintă o mare provocare pentru întreaga comunitate medicală și științifică mondială. Ca neurolog, precizez că comunitățile noastre sțiințifice sunt deosebit de preocupate în a observa toate aceste fenomene care țin de afectarea sistemului nervos central și periferic.

La ultimul congres al Academiei Europene de Neurologie, de la sfârșitul lunii mai, am dedicat două ample sesiuni acestor manifestări neurologice, care la începutul epidemiei păreau neglijabile", a anunțat reputatul neurolog prof Mureșanu, la Antena3. 

El susține că sistemul nervos este afectat profund de infecția cu Covid-19.

"La începutul confruntării cu virusul, am crezut că sistemul nervos este privilegiat. Astăzi, constatăm că atât sistemul nervos central și periferic suferă precoce, destul de devreme, iar șansa de a ne confrunta cu sechele este destul de mare".

Pacienții cu Covid-109 pot rămâne cu sechele grave

”Problema sechelarității este o problemă deosebit de serioasă și cred că aceasta ar trebui să preocupe sistemul medical. Sechelele trebuie tratate cu foarte multă responsabilitate pentru că pot fi deosebit de grave și se recuperează destul de greu.”

”Impactul cu coronavirus poate duce la patologii extrem de grave de tipul encefaciomelitelor acute diseminate, encefaliomelite acute de tip necrotico-hemoragic, manifestări de tip vascular.

Știm foarte bine că această patologie este reflectată într-o suferință a vaselor mici în întregul corp și într-o profundă tulburare a echilibrului fluido-coagulant. Este o problemă sistemică la nivelul tuturor organelor.”, susține prof. Mureșanu.

Nu este clar care sunt formele de invazie și patogeneză ale coronavirusului, a mai spus profesorul. El afirmă că simptome precoce ale covid-19, precum cele legate de tulburările de miros și gust, sunt legate de sistemul nervos.

Neurologul atrage atenția, că, în formele severe de coronavirus, pot exista ”evoluții de tip accident vacular cerebral până la cele encefalomielitice.” 

”În cazul sistemului nervos periferic, ne putem confrunta cu foarte multe forme care mimează diverse afecțiuni de tip neuropat, radiculo-neuropatic, pe înțelesul tuturor, afectarea nervilor și rădăcinilor spinale ale sistemului nervos periferic. Avem, de asemenea, forme de manifestare la nivelul nervilor cranieni cu sindroame bine definite în neurologie pe care le putem diagnostica rapid și specific.

Există o componentă de suferință a mușchilor - avem anumite forme de miopatii, unele grave, care pot afecta direct sistemul muscular.”

Manifestările clinice neurologice sunt centrate atât pe sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), sistemul nervos periferic și tot sistemul muscular. 

Prof. dr. Mureșanu reiterează gravitatea coronavirusului, despre care afirmă nu este o viroză simplă, ci, din contră, este o patologie deosebit de gravă și nu trece ca o viroză

”Nu cred că atitudinea de tip negare sau bravare ne va ajuta vreodată la ceva, ci, din contră, ne va îndepărta de ținta noastră, care este controlul acestui virus. Fiecare om trebuie să-și pună foarte serios prob propriei responsabilități.

Trebuie să respectăm toate aceste reguli pentru că nu avem un armament în ceea ce privește apropierea de soluții terapeutice viabile, care nu sunt clare astăzi, nu știm sigur care va fi soluția salvatoare, nu știm dacă un vacc va aduce marea alinare, aspecte legate de trat directe de tip farmacologic sunt incerte, probabil o imunoterapie va reprezenta o soluție în acest sens.

În ansambu, mai sunt foarte multe de făcut. Nu am atins punctul cel mai negru al acestei situații. Cred că ne grăbim pentru a ne recupera viața.”, a mai spus neurologul român.

Prof. univ. dr. Dafin Mureșanu este un neurolog reputat, fiind directorul Departamentului Neuroștiințe la Facultatea de Medicină din Cluj Napoca și președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (EFNR).

Prof. dr. Mureșanu, despre efectele neurologice grave ale infectării Covid-19: ”Se poate rămâne cu sechele la nivelul sistemului nervos”

×
Subiecte în articol: Prof. dr. Mureșanu efecte neurologice
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close