Antena 3 CNN Actualitate Ce s-ar întâmpla dacă o rachetă rusă ar cădea accidental în România?

Ce s-ar întâmpla dacă o rachetă rusă ar cădea accidental în România?

În plin conflict Rusia-Ucraina, mulţi români se întreabă ce s-ar întâmpla dacă o rachetă lansată de ruși este prost ghidată și nimerește accidental în România.

Ce s-ar întâmpla dacă o rachetă rusă ar cădea accidental în România?
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    04 Mar 2022   •   09:46

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune însă că un război nu se pornește dintr-o greșeală, iar cât priveşte ameninţările cu armă nucleaeră, oficialul crede că românii sunt apărați în primul rând de rațiune - rațiunea lumii și rațiunea noastră, potrivit digi24.ro.

"O ameninţarea nucleară este în primul rând o ameninţare de descurajare. Așa a fost definită. A fost escaladare să aibă toţi arme nucleare ca să se teamă unul de altul, să se anuleze posibila nebunie a unui om, pentru că nimeni nu vrea să se sinucidă, nici nebunii nu vor să se sinucidă. 

Din perspectiva asta, este improbabil să înceapă cineva un război în care se sinucide şi pe sine, pentru că fiecare ştie ce potenţial nuclear are celălalt", a explicat Vasile Dîncu.

"În al doilea rând, mecanismul valizei nucleare, despre care vorbim noi, cu un buton roşu pe care ar apăsa un nebun din greşeală sau un copil care se joacă în jurul valizei, este doar o metaforă, pentru că este un mecanism. 

Dacă decizia politică o poate lua unul singur, am văzut generali speriaţi și în jurul lui Putin, oameni care nu se puteau controla şi pe care îi ţinea la distanţă de 20 de metri...

Decizia politică s-ar putea lua, dar există o serie de decizii de siguranță, decizii tehnice, până a pune în aplicare. E un lung şir de decizii tehnice pentru a pune asta. Credem că nu se poate face asta şi din punct de vedere procedural", susţine ministrul Vasile Dîncu.

"Nu trebuie să ne temem de acest lucru. Ameninţarea nucleară este de multă vreme, a rămas şi rămâne o ameninţare. 

Este un fel de ultima posibilitate şi una la care nimeni nu poate apela niciodată (...).

Un război nu se pornește dintr-o greșeală. Evident, sunt proceduri NATO, așa cum și rușii au proceduri care, sigur, până la urmă țin de filosofia războiului, prin care se verifică temeiul acestui accident, cauzele și condițiile", a dat asigurări Vasile Dîncu.
 

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia Vasile Dîncu racheta
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close