Antena 3 CNN Actualitate Radu Tudor: ”România a desfășurat bateriile PATRIOT menite să doboare rachete balistice și avioane militare”

Radu Tudor: ”România a desfășurat bateriile PATRIOT menite să doboare rachete balistice și avioane militare”

Armata Română a operaționalizat primul sistem de rachete PATRIOT din cele șapte achiziționate din SUA.

Radu Tudor: ”România a desfășurat bateriile PATRIOT menite să doboare rachete balistice și avioane militare”
Sursa foto: hepta / DPA Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mar 2024   •   11:35

Informația este publicată de analistul militar și realizatorul TV Radu Tudor pe blogul său.

"Operaționalizarea primului sistem PATRIOT certifică integrarea în sistemul național de apărare antiaeriană și antirachetă al României și în sistemul NATO

România are în procedură de achiziție șapte sisteme de rachete PATRIOT. Patru dintre ele sunt deja în România, iar celelalte 3 sunt preconizate a fi livrate în 2027, după ce producătorul american Raytheon și-a asumat unele întârzieri.

Ca parte a procedurilor de operaționalizare, Regimentul 74 PATRIOT a efectuat recent o amplă operațiune de dislocare a bateriilor de rachete în România. Dislocarea bateriilor PATRIOT a avut loc simultan, în diferite locuri impuse de o anumită situație tactică, după cum spun surse militare.

Bateriile PATRIOT pot doborî rachete balistice și de croazieră, precum și avioane

Concret, specialiștii Regimentului 74 PATRIOT au efectuat un marș într-o coloană autopropulsată la o distanță de aproximativ 200 de kilometri față de unitatea de bază.

Aspectul esențial al dislocării a fost reprezentat de conectarea la Sistemul Național de Comandă și Control și trecerea sistemului în stare operațională, lucru ce presupune reducerea semnificativă a timpului de reacție și scurtarea lanțului decizional, în situații de criză.

Dislocarea unei baterii PATRIOT în câmpul de luptă oferă o capacitate semnificativă de descurajare și apărare împotriva amenințărilor aeriene.

Sistemul este conceput să intercepteze și să distrugă o gamă largă de amenințări, inclusiv rachete balistice tactice, rachete de croazieră și aeronave inamice.

Exercițiul din România, menționat de Comandamentul aerian NATO

Comandamentul Aerian al NATO, NATO AIRCOM, a salutat printr-un comunicat operaționalizarea primului sistem PATRIOT din România.

 "În urma alertei pentru echipa de luptă a bateriei, unitatea a efectuat o deplasare rutieră de 200 de kilometri. Simultan, toate unitățile de tir ale regimentului au executat deplasări în diferite locuri de desfășurare, demonstrându-și capabilitățile de disponibilitate operațională într-un mod bine coordonat și sincronizat", se spune în comunicatul AIRCOM.

Regimentul 74 PATRIOT, aflat în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, are în dotare rachete de tip PAC-2 GEM-T, PATRIOT Advanced Capability-2 missile, destinate combaterii țintelor de tip avion, elicopter, precum și rachete de tip PAC-3 MSE, PATRIOT Advanced Capability-3 missile, destinate luptei antirachetă.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Aliații au luat măsuri suplimentare pentru a consolida Apărarea Integrată Aeriană și Antirachetă (IAMD) a NATO.

IAMD NATO este implementat prin Sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO, NATINAMDS.

NATINAMDS este format dintr-o rețea de sisteme naționale și NATO interconectate, compusă din senzori, mijloace de comandă și control și sisteme de arme.

Adaptarea IAMD NATO ia în considerare toate amenințările aeriene și cu rachete, inclusiv cele reprezentate de gama de capabilități în creștere și evoluție a Rusiei, precum și amenințările aeriene și cu rachete, din ce în ce mai diverse și provocatoare din partea altor actori statali și nestatali, de la vehicule aeriene fără pilot la rachete hipersonice.

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close