Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mulţumirile lui Zelenski atrag atenţia asupra dotărilor Armatei Române. Sistemele Patriot sunt cap de listă

Mulţumirile lui Zelenski atrag atenţia asupra dotărilor Armatei Române. Sistemele Patriot sunt cap de listă

Mulțumirile pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a adresat României pentru sprijinul acordat în materie de apărare antiaeriană atrag atenția asupra capacităților militare ale țării noastre.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2023   •   18:38

Liderul de la Kiev nu a menționat exact în ce a constat ajutorul României însă, pe baza informațiilor cunoscute deja, se pot face unele deducții, ținând cont și de eforturile de modernizare și de adecvare la standardele NATO din ultimii ani.

Astfel, este cunoscut faptul că sistemele cele mai noi şi mai scumpe sisteme din dotarea armatei române sunt bateriile Patriot.

Este vorba despre 28 de sisteme care pot transporta şi lansa câte patru rachete balistice sol-aer cu rază lungă de acțiune sau 12 rachete balistice tactice.

Sistemele Patriot mai includ 56 de rachete ghidate de interceptare şi șapte generatoare electrice de mare putere.

Citește și: Armata Română trage cu rachete de patru milioane de dolari bucata, la Capu Midia | Sistemele Patriot, testate în condiții reale

De asemenea, România a achiziționat din Olanda opt sisteme MIM 23 Hawk cu 213 rachete sol-aer. Acest sistem asigură apărarea aeriană pe distanțe medii, împotriva țintelor aeriene care zboară la înălțimi medii și joase.

Sistemul de rachete Volhov este printre cele mai vechi pe care le deține armata română, însă a mai fost modernizat între timp. Acesta dispune de șase baterii de rachete şi are o rază operațională de 45 de kilometri.

România mai are sistemul de rachete Kub cu opt baterii, constituit din lansatoare montate pe blindate cu șenile, fiecare cu câte trei rachete. Este un sistem de combatere a amenințărilor antiaeriene până la 7 mii de metri.

Un alt sistem din dotarea armatei române este OSA-AKM: sunt 20 de unități care constau în platforme amfibii, blindate, fiecare cu câte șase containere de rachete şi radar propriu.

Strela CA 95 este sistemul montat pe TAB-uri. Există 40 de astfel de instalații, cu câte două sau patru rachete care acționează împotriva țintelor aeriene ce zboară la altitudini joase.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close