Antena 3 CNN Actualitate Religie Anunțul istoric făcut de Papa Francisc. Mesajul Suveranului Pontif referitor la persoanele divorțate și homosexuali

Anunțul istoric făcut de Papa Francisc. Mesajul Suveranului Pontif referitor la persoanele divorțate și homosexuali

Anunțul istoric făcut de Papa Francisc. Mesajul Suveranului Pontif referitor la persoanele divorțate și homosexuali
08 Apr 2016   •   15:52

În exhortația apostolică 'Amoris laetitia', un text extrem de așteptat pe tema familiei prezentat vineri, Papa Francisc întinde mâna persoanelor divorțate recăsătorite și recunoaște valoarea anumitor stări de concubinaj, dar fără să se atingă de dogma căsătoriei catolice, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Directivele sale mențin în schimb un statu-quo în privința homosexualilor, aproape absenți din text și ale căror uniuni libere continuă să rămână nerecunoscute de Biserica catolică.

În aceste "îndemnuri apostolice", care trag concluziile sinoadelor din 2014 și 2015, Suveranul Pontif răspunde parțial așteptărilor persoanelor divorțate recăsătorite, recomandând integrarea lor de către Biserică și excluzând condamnările definitive.

Aflat în centrul revendicărilor catolicilor divorțați recăsătoriți civil, accesul la comuniune, punct forte al slujbei catolice, nu a fost totuși menționat direct în textul de circa 260 de pagini consacrat familiei și căsătoriei, intitulat "Amoris Laetitia" (Bucuria iubirii).

Perechile heterosexuale care trăiesc în concubinaj sau căsătorite civil pot fi "semne de iubire" de luat în considerare când ating o "stabilitate constantă printr-o legătură publică" sau când uniunea lor se caracterizează "printr-o afecțiune profundă", scrie Papa.

Numai două paragrafe se referă la homosexualitate, evocând în principal necesitatea de a fi alături de familiile în care "unul din membri are înclinații homosexuale". "Fiecare persoană, independent de înclinațiile sale sexuale, trebuie să fie respectată în demnitatea sa și primită cu respect", a mai scris Suveranul Pontif, adăugând: "Nu există nicio bază pentru a asimila sau stabili analogii, chiar și îndepărtate, între uniunile homosexuale și planul lui Dumnezeu în privința căsătoriei și a familiei".

 

×
Parteneri
Camerele de Gardă, pline după mesele copioase de Paşte
x close