Antena 3 CNN Actualitate Religie Calendar creștin ortodox. Ce sfânt este pomenit astăzi. Știi cui să spui ”La mulți ani”?

Calendar creștin ortodox. Ce sfânt este pomenit astăzi. Știi cui să spui ”La mulți ani”?

Calendar creștin ortodox. Ce sfânt este pomenit astăzi. Știi cui să spui ”La mulți ani”?
Sursa foto: foto: pixabay.com
04 Iul 2016   •   09:08

Sfântul Andrei, arhiepiscopul Cretei, pomenit în calendarul creștin ortodox la 4 iulie, s-a născut la Damasc în jurul anului 660, scrie Agerpres.

Aflat la Ierusalim pentru a se închine la Mormântul Domnului, a fost remarcat de patriarhul Teodor al Ierusalimului. Acesta l-a tuns în monahism, l-a hirotonisit diacon și luându-l ca ucenic l-a așezat ca secretar al patriarhiei.

Sfântul Andrei a fost trimis, în 680, la Constantinopol, pentru a participa la Sinodul al VI-lea Ecumenic, care a condamnat, în 681, erezia monotelită (ce susținea că în persoana Mântuitorului Hristos există numai voința dumnezeiască, nu și cea omenească).

După terminarea sinodului, a fost oprit ca diacon la patriarhia din Constantinopol. În preajma anului 712, a fost ales arhiepiscop al Gortynei, capitala insulei Creta din Marea Mediterană. De aici este numele sub care e cunoscut și acum: Cretanul sau Criteanul.

Este autorul a numeroase cărți de învățătură creștină, precum și a unor imnuri religioase, dintre acestea cel mai important este Canonul cel Mare, lucrare monumentală, recapitulare a istoriei căderii umane și a ridicării prin pocăință, care se cântă în săptămâna a cincea a Postului Mare.

A trecut la Domnul în anul 740, în orașul Ieriso de lângă Militene, capitala insulei Lesbos, pe când se întorcea dintr-o călătorie făcută la Constantinopol. Este înmormântat în Biserica Sfintei Mucenițe Anastasia din Mitilene.

×
Subiecte în articol: sfantul andrei
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close