Antena 3 CNN Actualitate Religie CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Sfantul Trifon s-a nascut in satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfarsitul secolului al III-lea, regiune care astazi apartine Turciei. Este cinstit pe 1 februarie. Dumnezeu i-a daruit din copilarie darul vindecarii bolnavilor si putere asupra demonilor. Pe cand avea 17 ani, a scos de sub stapanirea diavolului pe fiica imparatului roman Gordian. Dupa sase zile de post si rugaciune, Sfantul Trifon le-a descoperit paganilor existenta diavolului. La porunca sa, diavolul s-a aratat tuturor, in chip de caine negru, avand ochii ca de foc. Prin aceasta minune a atras pe multi pagani la crestinism.

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Ce sfânt este sărbătorit astăzi?
01 Feb 2020   •   00:30

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Mai tarziu, in vremea imparatului Deciu, persecutorul crestinilor, Trifon a fost prins si supus la multe chinuri: a fost lovit cu batele, a fost ars, i s-au batut cuie in talpi si dus descult prin oras, pe vreme de iarna. Toate acestea sfantul le-a indurat cu rabdare. Pentru ca nu va sluji zeilor, a fost condamnat la taierea capului cu sabia. S-a rugat lui Dumnezeu sa moara inainte de a fi supus la pedeapsa data de imparat. Astfel, cand soldatii au ridicat sabia sa-i taie capul, sfantul si-a si dat sufletul in mainile lui Dumnezeu.

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Crestinii au luat trupul Sfantului Trifon, cu intentia de a-l ingropa in Niceea. Insa, sfantul li se va descoperi si le va cere sa-l duca trupul in satul natal, Lampsac. Mai tarziu, moastele Sfantului Trifon au fost mutate la Constantinopol si apoi la Roma.

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Sfantul Trifon este cunoscut in credinta populara ca cel ce pazeste livezile de omizi si lacuste, iar pe oameni, de nebunie. In vechime, viticultorii si pomicultorii tineau post in aceasta zi si chemau preotul sa le stropeasca cu agheazma livezile si via, ca aceastea sa fie ferite de nerodire si de seceta sau grindina. A fost luat drept ocrotitor al livezilor si gradinilor, pentru ca prin rugaciunile sale a reusit sa salveze localitatea natala de la infometare, prin oprirea unei invazii de lacuste.

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Sunt multe zone din tara, unde preotii sunt chemati sa binecuvinteze viile, livezile si gradinile. Ele sunt stropite cu apa sfintita, cunoscuta si sub denumirea de "Agheasma Sfantului Trifon". Aceasta zi inchinata Sfantului Trifon este pentru multi credinciosi o zi nelucratoare si de rugaciune catre sfantul Trifon pentru a le pazi gardinile si livezile de stricaciuni. 

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. In Bucuresti, la biserica Caramidarii de Jos, este prezent un fragment din moastele Sfantului Mucenic Trifon.

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Rugaciune catre Sfantul Mucenic Trifon

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutatorule al tuturor celor ce la tine alearga si se roaga inaintea sfintei tale icoane, degrab ascultatorule si mijlocitorule! Auzi-ne si acum in tot ceasul rugaciunea noastra, a nevrednicilor robilor tai, care cinstim sfanta pomenirea ta: ca tu, bineplacutule al lui Hristos, insuti ai fagaduit mai inainte de iesirea ta din viata aceasta stricacioasa ca te vei ruga Domnului pentru noi si ai cerut de la Dansul darul acesta: daca cineva, in oricare nevoie si intristare a sa, va prinde a chema sfant numele tau, acela izbavit va fi de toata navalirea celui rau.

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Si precum oarecand pe fiica imparatului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asijderea si pe noi pazeste-ne de cursele lui cumplite in toate zilele vietii noastre si mai vartos in ziua cea infricosata a suflarii noastre celei de pe urma mijloceste pentru noi, cand intunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor impresura si vor incepe sa ne infricoseze.

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Fii noua atunci ajutator si grabnic izgonitor al viclenilor diavoli si la Imparatia Cerurilor calauzitor, unde acum stai cu ceata sfintilor inaintea Scaunului lui Dumnezeu; roaga pe Domnul sa ne invredniceasca si pe noi a fi partasi ai veseliei si bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreuna cu tine sa ne invrednicim a slavi pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Mangaietorul, in veci. Amin.

CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE. Tot astazi, serbam Inaintepraznuirea Intampinarii Domnului si facem pomenirea:

- Sfintei Brigita, ocrotitoarea Irlandei;

- Cuviosului Petru din Galatia;

- Sfantului Cuvios Vendimian;

- Sfantului Mucenic Carion;

- Sfantului Cuvios Vasile Marturisitorul, arhiepiscopul Tesalonicului;

- Sfantului Cuvios Timotei;

- Sfantului Mucenic Tion, impreuna cu doi prunci;

- Sfintei Mucenite Perpetua si a celor impreuna cu dansa: Satar, Revcat, Satornil, Secund si Felicitas;

- Sfantului Mucenic Anastasie Naupliotul.

×
Subiecte în articol: CALENDAR ORTODOX 1 FEBRUARIE
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close